Спеціальна тема:

ЗА РОСІЙСЬКИЙ ФЛОТ, ДО ДНА

Новини

Відомі переможці конкурсу морської прози «Мателот»

30 червня, за підтримки Національного військово-історичного музею України (НВІМУ), відбулася церемонія нагородження фіналістів та переможців ІІІ сезону конкурсу української морської прози імені Юрія Лисянського «МАТЕЛОТ» 2021-го року.

У вітальному слові Антон Санченко, письменник-мариніст і засновник конкурсу «МАТЕЛОТ», означив, що метою конкурсу є сприяння стимуляції суспільного інтересу до мариністичної теми в літературі та підвищенню престижу професії моряка в українському суспільстві, привернення уваги до сучасних проблем морської, річкової та суднобудівної галузей України, що в умовах сьогодення набуває надзвичайно важливого значення.

Андрій Ільєнко, директор НВІМУ, у зверненні висловив підтримку оргкомітету конкурсу та всім його учасникам, наголосивши на важливій ролі конкурсу «МАТЕЛОТ» у формуванні вітчизняного культурного ландшафту та іміджу України як морської держави. Також поінформував присутніх про те, що 15 квітня 2022 року Центральний військово-морський музей України (філія НВІМУ) взяв на науковий облік нововідкритий об’єкт підводної культурної спадщини під № 2064, в минулому — гвардійський ракетний крейсер «москва» зі складу 30-ї дивізії надводних кораблів і флагман Чорноморського флоту ВМФ РФ. Об’єкт потоплено ВМС ЗС України 14 квітня 2022 року у координатах 45°10′43,39″N/30°55′30,54″E (виключна економічна зона України) за 50 миль від узбережжя Одеської області (80 миль від  Одеси) на глибині 49–52 метрів. Наразі фонди Національного військово-історичного музею України поповнилися новими експонатами, зокрема рятувальним кругом та сигнальним буєм із сумнозвісного крейсера, які можна побачити в експозиції музею вже наступного тижня.

Організатори конкурсу вручили подяки за активну громадянську позицію в стимулюванні розвитку сучасної української мариністики й відродження України в статусі морської держави. — Андрію Ільєнку, титульним спонсорам конкурсу: київським компаніям яхтових мандрівок YotClub, Yacht Travel та ГО «Земляцтво Херсонщини»; освітньому спонсору конкурсу — Міжнародній школі яхтингу «BBYachting», а також інформаційним спонсорам конкурсу: аналітичному часопису «Чорноморська безпека» (видавець — «Центр глобалістики «Стратегія XXI») та порталу про культуру читання і мистецтво книговидання «ЧИТОМО». 

Нагадуємо, для ІІІ сезону конкурсу титульні спонсори обрали спеціальну тему: ВІТРИ ТА ВІТРИЛА. Минуле та майбутнє.

Її девіз: «Песиміст скаржиться на вітер, оптиміст чекає, коли він зміниться; реаліст налаштовує вітрила» (Вільям Артур Вард).

Тематика творів: вюдина в морі, людина моря в усьому розмаїтті можливих ситуацій.

Місце дії: весь глобус без обмежень – океани, моря, затоки, протоки, бухти, фіорди, гирла, прогної, єрики, конки, узбережжя, порти, лимани, судноплавні річки, озера тощо. 

Склад журі конкурсу: Валерій Петущак (Київ, яхтовий капітан, перший навколосвітній мореплавець незалежної України); Сергій Шумський (Київ, капітан 3 рангу ВМС ЗСУ); Олександр Шумей (Херсон, проректор Херсонської державної морської академії); Валентина Захабура (Київ, письменниця, яхтсмен); Андрій Величко (Київ, капітан далекого плавання); Олександр Береза (Одеса, капітан далекого плавання); Антон Санченко (Київ, начальник радіостанції, письменник, видавець, перекладач); Ірина Погореловська (Київ, завідувач відділу ISBN Книжкової палати України, голова оргкомітету).

З сумом повідомляємо про смерть члена нашого журі Леоніда Ільковича Кирилаша з Запоріжжя, радіооператора 1 класу, прокурора м. Запоріжжя, морського журналіста, дослідника історії австро-угорського флоту й українців у його складі. Так, наприклад, він організував візит в Україну онука контрадмірала Ярослава Окуневського, якого можна вважати першим українським письменником мариністом. Стаття про Окуневського авторства Леоніда Кирилаша є на Читомо. Вічна пам’ять.

«Один член журі, володар 2 місця й ще один фіналіст прибули на церемонію зі своїх військових частин, ми підгадували дату під їхню ротацію», – коментує Антон Санченко.

Також маємо повідомити про загибель у віці 78 років лауреата 2-ї премії конкурсу сезону 2017-2018 років, моряка-підводника, капітана І рангу Баля Євгена Миколаєвича. Він був закатований загарбниками під Маріуполем, членський квиток Національної спілки письменників і його книжки українською при цьому послужили «доказами фашизму» старого моряка. Співчуваємо родині, сприятимемо увічненню пам’яті про нього у Військово-морському інституті в Одесі.

Цьогоріч учасникам Конкурсу організатори пропонували поговорити про вітрильники, яхти й вміння ловити вітер.

До оргкомітету надійшло 53 оповідання, журі визначило 17 фіналістів й оголосило 3 призерів. 

Фіналістами стали: Наталія Михайлова «Навколосвітній українець», Олена Демір «Попутні вітри українського капітана», Тетяна Петрушкіна «Ефект забутого пледа», Сергій Кутняков «Людина-вітер, людина-вітрило», Іван Канівець «Воля в Трапезунді», Олександр Доніченко «Контргамбіт Головатого», Георгій Лук’янчук «Українська любов до океану», Олександр Ленгауер «Нероби у білому», Василь Придатко-Долін «Пригода капітана Ле», Віктор Губарев «Три гінеї», Сергій Білошкуров «Мої вітрильні історії», Василь Нечипоренко «Онуку, з любов’ю», Юрій Магерський «Люди в морі», Олесь Ільченко «Біз».

Отже, цьогорічні призери:

 

Дмитро Бєляєв «Пороги» (ІІІ місце)

Журналіст, фотокореспондент, український письменник. Народився в Києві (1966). Здобув освіту в Київському політехнічному інституті (механіко-машинобудівний факультет). Козацькою тематикою цікавився з дитинства. Збирати інформацію про Дмитра Вишневецького (Байду) почав ще з 1998 року, бо зацікавився його загадковою особистістю. Опублікував перші статті про Байду в газеті «Шлях перемоги» та в журналі «Політика і культура» (ПіК) у листопаді 2001 року. Свого часу заснував газету «Козацька дума», а після Помаранчевої революції – газету «Київський майдан» (головний редактор 2005–2009 років.). Член Національної спілки журналістів України з 2006 року.

 

Радій Радутний «Над цим варто попрацювати» (ІІ місце)

Український письменник-фантаст, також працює у таких жанрах як пригоди, трилери, бойовики, а з недавніх часів ще й у – мариністиці. Досвічений дайвер. Народився в Кременчузі Полтавської обл. (1969). Закінчив Харківський авіаційний інститут (за фахом – інженер, працював в аерокосмічній галузі). Головний редактор журналу «Український фантастичний оглядач». Автор книжок: «Три життя про запас», «Металом об метал», «Важка чоловіча робота», «Темна синя вода. Джерело», «Темна синя вода. Ручай», «Темна синя вода. Потік» та ін. З початком повномасштабної війни пішов добровольцем у ЗСУ.

 

Василь Трубай «Листи з моря» (І місце)

Український письменник, поет, драматург, публіцист. Народився в с. Яблунівка Кагарлицького району Київської області (1952). Здобув освіту в Мурманській морській академії. Довгий час викладав кінодраматургію в Інституті екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенко-Карого. Переможець літературного конкурсу «Коронація слова» (2000), автор книжок: «Кінець світу», «Все просто», «Я не можу не бути», «Ріка», «Зґвалтування реальності», «Натюрморт з котами», «Сім оповідань», «Танг», «Сто тисяч за кохання», «Павутина». За його творами знято художні фільми: «Посилка для Маргарет Тетчер» та «Вперед, за скарбами гетьмана!», автор десятка кіносценаріїв, лауреат літературних премій імені Григорія Косинки та Тодося Осьмачки, член Національної спілки письменників України, старший науковий співробітник музею Вікентія Хвойки (Халеп’я, Київська область).

«Лауреат нашого першого конкурсу капітан першого рангу Євген Баль написав цілу книжку про оборону Маріуполя. В нас перемогли його оповідання про службу на Тихому океані в радянський час. В окупованому Маріуполі 79-річного ветерана ВМФ СРСР орки взяли на підвал і катували за знайдені фото з українськими прикордонниками. Він помер на наступний день після того, як його випустили від побоїв. Фіналіст цього сезону капітан далекого плавання Білошкуров встиг виїхати з Мелітополя в Запоріжжя. А ще одна авторка, яку я не буду називати, пропала зі зв’язку в Маріуполі. Сподіваюсь, вона виїхала, і просто не має зв’язку. Але якщо не вийде, перед нами постає етичне питання – чи можна друкувати оповідання без згоди автора, якщо це останнє, що вона написала», – додає Сенченко.

Фіналістам конкурсу, присутнім на церемонії, організатори вручили почесні грамоти та книжки «Навколосвітня подорож на шлюпі «Нева (1803—1806)» (Юрій Лисянський), «Круз та Лис» (Антон Санченко), «Морський збірник» (2019), «Морський збірник» (2020). Призери отримали грошові премії (І місце — 7000 грн, ІІ місце — 5000 грн, ІІІ місце — 3000 грн). 

Представниця освітнього спонсора конкурсу — Міжнародної школи яхтингу «BBYachting» — передала переможцям подарункові сертифікати: Василь Трубай отримав сертифікат на місце на яхті в незабутньому круїзі під вітрилами в одному з регіонів Середземномор’я протягом сезону 2022–2023; Радій Радутний та Дмитро Бєляєв одержали сертифікати на теоретичний курс навчання яхтингу в школі «BBYachting».

Торік організатори започаткували Приз симпатій оргкомітету конкурсу «МАТЕЛОТ» — «На своєму конику». Цього сезону голова оргкомітету Ірина Погореловська із задоволенням вручила його Марині Чорній за оповідання «Пригоди морського лева». 

Народилася в Києві. Здобула освіту в Донецькому інституті штучного інтелекту (факультет філософії та релігієзнавства), закінчила аспірантуру. Другу освіту отримала в Київській православній богословській академії (бакалавр богослов’я). Нині навчається в магістратурі КПБА. Друкувалася у газетах «Україна козацька» та «Голос України», у збірниках. Фото — в інформаційних додатках ООН, «Deutsche Welle». Майстер народної творчості (вишивка, писанкарство). Член «Пласту», волонтерка – підтримує ЗСУ з 2014 року.

Цьогоріч вперше вручено Приз симпатій оргкомітету конкурсу «МАТЕЛОТ» — «Морське око». Приз здобув Георгій Лук’янчук – за професійне висвітлення фотоподій конкурсу «МАТЕЛОТ». 

Журналіст, фотокореспондент, громадський активіст. Народився в м. Шепетівка (1959). Освіту здобув у МДУ імені. Ломоносова (філософський факультет, соціологія). Брав активну участь у підтримці демократії на барикадах Білого дому в москві (19–23 серпня 1991 року). В 1990-х роках – активіст Народного руху України. Активний учасник акції «Україна без Кучми!»  Помаранчевої революції (2004), Євромайдану і Революції Гідності (2013–2014). Волонтер російсько-української війни 2014–2022 років. Член Української партії. Голова МГО «Соловецьке братство», учасник трьох останніх «Соловецьких прощ» в урочищі Сандармох і на Соловках у 2011–2013 років. Позаштатний фотокореспондент низки українських часописів: «Українська газета», «Українське слово», «Нація і держава», «Шляхом Перемоги», «Слово Просвіти», «Культура і життя», «Українська культура», «Свобода». Член Національної спілки журналістів України. Життєве кредо: відстоювання історичної та національної справедливості – «Україна понад усе!».

Присутні на церемонії члени журі конкурсу Валерій Петущак, Андрій Величко, Сергій Шумський та Валентина Захабура висловили свою підтримку всім учасникам конкурсу та побажали їм нових творчих здобутків.

Віримо в Україну! Віримо в ЗСУ! Віримо в Перемогу! 

Починаємо підготовку до випуску видання «Морський збірник» (2021).