Календар подій

На фестивалі у Великій Британії один день присвятять подіям про Україну

У межах «Сезону культури Британія/Україна» за підтримки Британської Ради та Українського інституту на Літературному фестивалі у Челтнемі відбудеться серія подій — День України — від Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у співкураторстві з Челтнемським літературним фестивалем.

День України відбудеться 11 жовтня та представить 5 подій, що посилять голос української літературної сцени. Серед подій Дня України — розмова з Оксаною Забужко, мистецький воркшоп Романи Романишин і Андрія Лесіва, музично-поетичний перформанс Григорія Семенчука, Люби Якимчук, Ірени Карпи та Юрія Гуржи, а також розмова з Наталею Ворожбит й дискусія Люби Якимчук та Олесі Хромейчук.

 

Розклад подій:

  • Оксана Забужко: Мій найдовший книжковий тур — 12:00-13:00

 

Оксана Забужко була в книжковому турі Польщею, коли дізналася, що російські ракети вдарили по її рідному місту — Києву. У розмові з Роузі Ґолдсміт вона поділиться своїми думками про момент, який може визначити майбутнє Європи.

 

Оксана Забужко — українська письменниця, публічна інтелектуалка, лауреатка численних премій.

 

  • Коли війна приходить у твій дім — 14:00-15:00

 

Що ти робитимеш, коли війна прийде у твоє місто, зруйнує дім, розкидає по світу найдорожчих людей і призве твоїх родичів і друзів воювати? Люба Якимчук і Олеся Хромейчук розмовлятимуть про це з Джорджиною Ґодвін.

 

Люба Якимчук — поетка, драматургиня сценаристка. Авторка кількох поетичних збірок. Її вірші перекладено понад двадцятьма мовами.

 

Олеся Хромейчук — авторка, iсторикиня, дослідниця Центрально-Східної Европи. Директорка Українського інституту в Лондоні.

 

  • Романа Романишин і Андрій Лесів: Створи полотно — 16:15-17:15

 

В ідилічне містечко Рондо прийшла війна. Чи зможуть троє добрих і відважних друзів зупинити руйнування війни і врятувати свій любий дім? Романа Романишин і Андрій Лесів створили книгу «Війна, що змінила Рондо», щоб віддати данину миру, опору та надії. Приєднуйтесь до них на коротку сесію сторітелінгу, а потім — на мистецький сімейний воркшоп, де ви допоможете створити полотно, натхненне темами з книги.

 

Романа Романишин і Андрій Лесів (Аґрафка) — творчий дует-подружжя з України, автори книг, дизайнери та ілюстратори, члени PEN Ukraine.

 

  • Українські пісні любові і ненависті — 19:00-20:00

 

«Ця машина вбиває фашистів» — таке послання було написано на гітарі Вуді Ґатрі, американського фолк-виконавця 1950-х років. «Ці пісні вбивають російських фашистів (рашистів?)» — так можна назвати цей проєкт, розроблений і створений у 2022 році між Україною, Німеччиною та Австрією.

 

Український поет Григорій Семенчук (і його хіп-хоп альтер еґо BRA) і поетка Люба Якимчук, а також музикантка й письменниця Ірена Карпа об’єдналися з берлінським музикантом і продюсером Юрієм Гуржи, щоб створити брутальний саундтрек цього року.

 

Кураторка проєкту — Оксана Щур.

 

Григорій Семенчук — поет, музикант, культурний менеджер. Автор трьох поетичних збірок, учасник музичних проектів «BRAT», «LANDSCHAFT» та «DRUMTYATR».

 

Люба Якимчук — поетка, драматургиня сценаристка. Авторка кількох поетичних збірок. Її вірші перекладено понад двадцятьма мовами.

 

Ірена Карпа — письменниця, сценаристка, авторка численних книжок. Співачка, фронтменка гурту QARPA. Кураторка літературних і мистецьких проектів.

 

Юрій Гуржи — музикант, продюсер, композитор, ді-джей. Фронтмент гурту RotFront.

 

  • Україна на екрані — 20:30-23:00

 

Українська режисерка Наталя Ворожбит разом із гостьовою кураторкою Кларісс Лоурі матимуть вступну розмову перед першим у Великобританії показом продюсерської версії її фільму «Погані дороги» (2020).

 

Наталка Ворожбит — драматургиня, сценаристка, режисерка, кураторка театрально-соціальних проектів. Володарка державної національної премії ім. Шевченка (2022) за п’єсу «Погані дороги» і державної премії ім. Довженка за внесок в кіномистецтво (2021).

Підтримайте проект

Фондуючи незалежну редакцію Читомо, ви допомагаєте зростити нове покоління
професіоналів видавничої справи і збільшуєте кількість хороших книжок у світі.

Підтримайте проект