Іван Чендей

Оголосили переможців конкурсу малої прози імені Івана Чендея

22.05.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Стали відомі переможці Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Про це Читомо повідомили організатори конкурсу. 

Переможці у номінації «Мала проза»:

  • Гран-прі – Наталія Лопушняк за новелу «Празник» (П’яченца, Італія); 
  • 2-га премія – Галина Яценко за новелу «Він мовчав» (Львів) та Олена Демір за твір «Пуп’янок» (Анталія, Туреччина); 
  • 3-тя премія – Наталія Васильєва за оповідання «Діонея мусципула» (Харків);  Галина Мельник за твір «Пташиний Бог» (Івано-Франківськ); Алла Лотоцька за новелу «Кавалєр»(Львів).

Гран-прі

 

У номінації «Чендеєзнавство» (вивчення життя і творчості Івана Чендея) перемогу здобув Микола Васьків (Київ) за роботу «Іван Чендей у колі мистецтва і мистецтв».

 

Спеціальною відзнакою журі «За вишуканий стиль та письменницьку майстерність» нагородили Олега Зав’язкіна за твір «Жовті роси, блакитні роси» (Донецьк) та Ольгу Халепу за оповідання «Дівчина з високої гори» (Харків).

 

Цьогоріч на конкурс надійшло 145 текстів з усіх регіонів України, а також з Італії, Німеччини,  Ізраїлю, Польщі, Туреччини.

Іван Трещак

 

За словами Івана Трещака, очільника Міжнародного благодійного фонду імені Іван Чендея до п’ятиріччя конкурсу підготовлена антологія, де вміщено твори переможців Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея за всю його історію. Під час відзначення 100-річчя письменника представили сигнальний примірник. Невдовзі буде доступна паперова та електронна версія книжки.

 

Членами журі цьогорічного конкурсу стали: доктор філологічних наук, чендеєзнавець Сидір Кіраль (голова журі); донька письменника Марія Чендей-Трещак; член-кореспондент Національної академії мистецтв, кінокритик Сергій Тримбач; літературознавиця, письменниця Роксолана Жаркова, письменники Павло Вольвач, Олександр Гаврош, Сергій Федака.

Журі конкурсу

Марія Трещак і Павло Вольвач

 

Всеукраїнський конкурс малої прози імені Івана Чендея заснований Міжнародним благодійним фондом імені письменника. Щорічно переможців оголошують 20 травня, у день народження українського письменника, Шевченківського лауреата, співавтора сценарію фільму «Тіні забутих предків» Івана Чендея. 

 

Нагадаємо, що у 2021-му році переможця конкурсу стали 22 автори. 

 

Як відомо, «Книжки року-2021» назвала лавреатів.