Ліна Костенко

Ліна Костенко вийшла на публіку. Франція вручила їй орден Почесного легіону

14.07.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Поетка і письменниця Ліна Костенко отримала орден Почесного легіону в посольстві Французької Республіки у Києві. Про це повідомила журналістка Мирослава Барчук на своїй фейсбук-сторінці. 

 

Вручення ордену відбулося в день Національного свята Франції, 14 липня. Нагороду Ліні Костенко вручив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

 

«У тяжкий час ми тут зібралися, але з дуже гарної нагоди, тому що отримати орден Почесного легіону – це велика честь. Зізнаюся, для мене це була абсолютна несподіванка, тому що я належу до невідомої всесвітньо літератури. І раптом — така відзнака. Пан посол слушно зауважив, я справді люблю Францію.  У мене є і вірші про Францію. Навіть у ті страшні, тоталітарні часи, я завжди душею бувала у Франції. У мене таке відчуття, що я бувала у Франції, навіть крізь залізну завісу», — зазначила поетка.

 

Вона додала, що це лицарський орден, тому присвячує його «нашим воїнам, бо то є наш найпочесніший Легіон».

 

 

Орден Почесного легіону — найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги (найвища нагорода за цивільні заслуги). Легіон засновано 19 травня 1802. Приналежність до ордена є вищою відзнакою пошани і офіційного визнання особливих заслуг у Франції. Серед українців, які ставали кавалерами Ордену, — художник Ілля Рєпін, антрополог та етнограф Федір Вовк, хореограф Сергій Лифар, філософ Мирослав Попович та інші.

 

Нагадаємо, у 2020 році стало відомо, що Костенко дописує три прозові та одну поетичну книжку.

 

Читайте також: Єдиний, хто не втомлюється, – час: Ліні Костенко – 92

 

Чільне фото: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА