літературні премії

Євгенія Бєлорусець отримала літературну премію Горста Бінгеля

04.11.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Однією з трьох лавреатів літературної премії Горнста Бінгеля стала українська письменниця Євгенія Бєлорусець. Про це повідомили на офіційному сайті премії.

Бєлорусець отримала премію за її київський військовий щоденник, який нещодавно вийшов німецькою під назвою “Anfang des Krieges” («Початок війни») у видавництві Matthes & Seitz

 

У жовтні презентували на Франкфуртському книжковому ринку. 

 

Щоденник показує буденне життя киянок та киян в перші тижні після початку повномасштабного вторгнення росії та відображає нестерпність війни. За словами авторки, насправді кожен запис у щоденнику вона робила наче в останнє — з надією, що світ не дозволить цій війні тривати ані секунди більше.

 

«”Був весняний день, сонячні плями грали на стінах хат і на білих стінах Софійського собору”. З початку російсько-української війни Євгенія Білорусець вела щоденник, у якому звітувала про війну. Вона розповідає про своїх батьків, про бомбосховища, про образи в ЗМІ та на вулиці. Страшні образи, але також знайомі: адже повсякденне життя можна знайти й в найжахливішому. Авторка та фотографка Бєлорусець відмовляється від всюдисущої мови війни та протиставляє люблячий уважний погляд військовій риториці, а філантропію поляризації», — зазначають в анотації німецького видання.

 

Премію Горнста Бінгеля присуджують за поезію, оповідання, коротку прозу, есеїстику, репортажі або іншу літературну творчість, що поєднується з соціальною активністю. Своїм ім’ям премія завдячує Горсту Бінгелю — німецькому поету, письменнику та видавцю, який заснував «Франкфуртський форум літератури», що став знаковою інституцією у сфері літератури в 60-70-тих роках. Після смерті Бінгеля у 2008 році його дружина заснувала літературний фонд, який опікується підтримкою письменників.

 

Євгенія Бєлорусець — українська художниця, журналістка, фотографка, перекладачка, письменниця. Співзасновниця літературно-мистецького журналу «Простори», учасниця кураторської групи «Худрада».

 

Нагадаємо, у 2020 році Бєлорусець отримала німецьку Міжнародну літературну премію.

 

Читайте також: Від літератури до журналістики: як попри війну Українська культура перемагає у світі

 

Чільне фото: produkciia