брате?»

Посібники для комунікації та підтримки: волонтерський проєкт «Як ти, брате?»

24.06.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Війна  змінює людей, як військових, так і цивільних. Вона зачепила всіх нас. Різні травматичні досвіди не можна й не варто порівнювати, проте можна шукати точки дотику у взаємній підтримці та взаєморозумінні. Коли ми говоримо про підтримку один одного, зокрема маємо на увазі й спілкування. Як це робити правильно, особливо під час війни? Наприклад, коли в родинах і серед близьких є військові, є люди, які пережили окупацію, втрати або ж мають інші травми.

Ситуації, до яких варто бути готовими, можуть виникати вдома, на роботі чи в громадських місцях. Ви можете не знати, як комунікувати з військовими, переселенцями, людьми, які повернулися з полону або втратили найближчих. Це можуть бути знайомі чи незнайомі нам люди. Вчитись вибудовувати комунікацію з іншими — важливо. І добре, що є фахівці, які можуть підказати, як це робити правильно.

«Як ти, брате?» — це волонтерський проєкт, покликаний зібрати найкращі практики щодо того, як зберігати стосунки та надавати підтримку одне одному під час війни, і поширити їх серед наших людей, як військових, так і цивільних.

 

Засновник проєкту — психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов. До створення посібників долучені військові, психотерапевти, освітяни, медики, підприємці. Прості та дієві алгоритми взаємодії, допомоги та комунікації у різних ситуаціях зібрали в одинадцяти посібниках. Це невеличкі книжечки кишенькового формату.

Книги можна завантажити в електронній версії, завітавши на сайт проєкту. Або ж замовити друковані примірники. Посібники надають безплатно всім охочим, треба лише сплатити за доставлення.

Як ти, ветеране?

Як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя

Від початку повномасштабного вторгнення до війська долучилися чимало чоловіків і жінок, які покинули звичний спосіб життя, стали жити за іншими правилами, мають новий досвід, навички та вміння.

 

Людині на війні завжди важко, вона змінюється, проте завжди думає про повернення: до свого дому, рідних і близьких, друзів, старої чи нової роботи у цивільному житті. Повернення — це часто виклик, не тільки для того, хто повертається, а й для тих, до кого. 

 

Посібник Як ти, ветеране? призначений для тих, хто хоче зрозуміти та полегшити адаптацію військових до цивільного життя. В ньому є поради, які знадобляться, не лише родинам військовослужбовців, а і їхнім друзям, знайомим чи колегам по роботі. Тут зібрані поради щодо спілкування — які теми є чутливими для ветерана, а які — безпечні, приклади розмов з близькими чи між колегами. Є також поради, щодо дій, якщо раптом когось із ваших близьких чи знайомих ветеранів «накриє». А також роз’яснення особливостей працевлаштування людей з бойовим досвідом у цивільному житті.

Як ти, кохана(ий)?

Як розмовляти, якщо ви на відстані

Чекати — завжди важко. Особливо, коли йдеться про кохану людину. І ще важче, коли ця людина — на війні. Ви перебуваєте у своєрідному стані постійної невизначеності, до якого додаються хвилювання і тривоги щодо безпеки й життя коханих. 

 

Стосунки на відстані, можуть розтягнутися  в часі на дуже довго. Для багатьох пар — це справжнє випробування. Коли кохана людина не поряд, то все по-іншому. Іноді здається, що ви віддаляєтеся один від одного, можуть виникати непорозуміння. 

 

Посібник Як ти, кохана(ий)? адресований українцям, які попри відстань хочуть підтримувати стосунки із близькими. Він буде корисним як військовим, так і цивільним. Тут зібрані поради та алгоритми щодо якісного спілкування на відстані, важливості підтримки та підготовки до возз’єднання.

Як ти, сонечко?

Як розмовляти з дітьми під час війни

Діти та війна — це надскладна і дуже чутлива тема. Розмовляти з дитиною про війну в час війни — для батьків нелегке завдання, а іноді навіть випробування. Діти дуже спостережливі та вразливі, вони бачать і часто повторюють поведінку батьків, вловлюють їхній психологічний стан. Саме приклад батьків зазвичай є тим самим фундаментом, який свідомо чи несвідомо закладається в особистості дитини. Коли батьки добрі один до одного, підтримують та довіряють один одному, то й дитина це переймає.

 

Посібник Як ти, сонечко? містить прості алгоритми, за допомогою яких ви зможете підтримувати ваших дітей навіть тоді, коли вам самим буває складно. Тут є застереження щодо помилок, які можуть допускати батьки, поради щодо реакції на зміни в поведінці дитини — наприклад, у випадках, коли помітна апатія, агресія, бунт або ж нічні жахи. тут ви знайдете приклади принципів і шаблонів щодо побудови стосунків із дітьми, коли навколо війна.

Як ти…

Як розмовляти з тими, хто втратив близьких

Втрата рідної чи близької людини — це одне із найважчих випробувань. Коли втрачаєш близьку людину здається, що помираєш сам. Це завжди важко і боляче. І часто ми не знаємо, як краще підтримати того, хто переживає втрату.

 

Посібник Як ти… у цьому може допомогти, адже тут викладений своєрідний алгоритм, за яким слід вести розмову, що варто і що не варто говорити. Фахівці кажуть, що для людини, яка переживає горе, важливі співчуття і щира підтримка.

 

Людина, що втратила когось із близьких, може замкнутись у собі, віддалятися від інших і наше завдання — дати розуміння, що вона не сама у своєму горі. У посібнику зібрані поради щодо того, чого не слід робити, яких фраз не вживати, як спілкуватись телефоном, і як себе поводити та що говорити при візиті до родин, які переживають втрату. Тут є конкретні приклади розмов, а також наведені поради з самодопомоги, якщо близьку людину втратили ви. 

Як ти, брате/ сестро/кохана/друже?

Травматичний досвід та як про нього розмовляти

Посібник Як ти, брате/сестро? писали насамперед як інструкцію з психологічної взаємодопомоги. Тут даються універсальні та дієві механізми у спілкуванні між побратимами і посестрами, а також між цивільними, які зазнали травматичного досвіду.

 

З посібника ви дізнаєтеся, як правильно вести розмову, щоб вона допомогла людині проговорити й осмислити її складний досвід. Тут подаються чіткі інструкції та пояснення при комунікації: етапи розмови, про що варто й не варто говорити/питати, які вживати слова, а коли варто помовчати. Є приклади вже готових фраз.

Як ви, командире?

Як розмовляти в армії, щоб створювати взаємну довіру та авторитет

Військовослужбовці постійно відчувають напруження, тиск відповідальності, і разом з цим мають й певне відчуття невизначеності. Цей посібник Як ви, командире? насамперед призначений для тих, хто адаптовується у війську, хто хотів би відчувати себе корисним. Здоровий клімат у підрозділі, коли є взаємоповага та розуміння опори — це запорука ефективності та боєздатності. Командир має бути авторитетом, щоб мотивувати та створити атмосферу взаємодовіри та відданості спільній справі.

 

У посібнику містяться поради, які ґрунтувались на численних дослідженнях і опитуваннях українських військових, а отже в ньому зібраний саме український досвід. Допомога, підтримка, вдячність, цінність — прості алгоритми взаємодії в підрозділах, які справді допомагають створити атмосферу, в якій виконання завдань, наказів і загалом формування колективу базується на повазі, взаєморозумінні та довірі. Розглядаються тут і негативні реакції: роздратування, гнів, образа та є поради щодо того, що робити, коли є такі прояви.

 

Читайте також: Особисті історії на тлі спільної боротьби: 6 книжок воєнної мемуаристики

Поговори зі мною

Як надавати базову психологічну допомогу

Добра розмова — це не просто слова співчуття та вияв емпатії, це ще й робота. Добровільна робота, яка має принести результат — підтримку людини у складній ситуації. Цей посібник для всіх, хто хоче підтримати інших через добру розмову. Це допомагає співрозмовнику знизити напругу та тривогу, відновити віру в себе та свої сили, осмислювати травматичний досвід та адаптуватися до нових обставин.

 

Нам усім в час війни варто вміти надавати домедичну допомогу. Хтось вже пройшов відповідні курси, а дехто лише це обдумує. Таке навчання дає нам можливість допомогти іншим, коли ми бачимо, що з людиною фізично щось не так. А як виявити і допомогти, коли ми бачимо, що щось не так з поведінкою? Коли розуміємо, що потрібна психологічна допомога? Ось саме про це посібник Поговори зі мною — надання першої психологічної допомоги. Ви дізнаєтеся: що говорити; як слухати; як витримувати напругу в розмові; що робити, якщо розповідь йде по колу, якщо людина всіх звинувачує та в інших випадках; як і коли завершувати розмову.

 

В цьому посібнику, як і в попередніх, подані чіткі алгоритми, покрокової побудови розмови з людиною, якій необхідна базова психологічна підтримка: як розпочати, приклади висловів та поради, фрази-помічники, заборонені теми, коли варто зупинитися чи коли ви не готові до розмови. Все стисло і зрозуміло.

Групи підтримки

Як прийняти людей у коло «своїх»

Іноді людині під час складних і травмуючих подій складно допомогти собі самій чи в діалозі. Деколи легше розкритись і проговорювати свої переживання, перебуваючи у певній групі людей, слухаючи досвід інших, обмінюючись думками. Такі групи, через співпереживання і проговорення дають сили впоратися з болем. Коли ти серед «своїх»,твій досвід приймають та розуміють інші люди — це дає надію повернутися до повноцінного життя після пережитого.

 

Посібник Групи підтримки дає поради щодо того, як створювати такі групи. Покрокові інструкції як проводити розмови, про що і як говорити, поради при складних випадках, приклади. Тож якщо ви візьмете на себе місію створення групи чи груп підтримки, вирішите взяти на себе активну роль у розмові та готові брати на себе за це відповідальність, то цей посібник точно буде вам корисним. 

Тактична комунікація для закладів освіти

Як спілкуватися з учнями та їхніми батьками під час війни

Війна змінює все, стає новою реальністю. Змінює зокрема й галузь освіти та ставлення до дітей і підлітків в освітньому процесі. Під час війни діти швидко дорослішають, стають більш чутливими й вимогливими. Наші діти також мають травматичний досвід і кожен власні історії переживань та тривог, які можуть стати як джерелом конфліктів і суперечок, так і ресурсом для підтримки.

 

Посібник Тактична комунікація для закладів освіти не є підручником з педагогіки. Це збірник практичних порад, зібраних і перевірених досвідом українських вчителів. Тут є поради про те, як створити безпечне середовище в навчальному закладі, щоб діти розуміли, що про них дбають і піклуються.

 

Посібник допоможе освоїти прості комунікативні алгоритми та прийоми, які сприятимуть взаємопідтримці під час освітнього процесу між вчителями, дітьми та їхніми батьками. Тут викладені покрокові поради, правила взаємодії, та приклади корисних фраз.

Тактична комунікація для медиків

 Як підтримувати тих, хто вижив

Професія медика — порятунок та збереження життя. Це потребує надзвичайної відданості та значних зусиль, а часто — надзусиль. Під час війни й поготів. Не дивно, що наслідками такої роботи на межі, де від кожної долі секунди залежить чиєсь життя, стають втома, виснаження, вигорання. 

 

Посібник Тактична комунікація для медиків містить узагальнені способи  українських медиків, військових та цивільних, які  вони використовують для того, щоб, попри складні умови, допомагати пацієнтам, колегам та собі. Викладені у посібнику методи актуальні для всіх: і тих, хто в окопі під обстрілом, і тих, хто в шпиталі або ж у цивільній поліклініці. Тут ви знайдете правила й поради взаємодії, універсальні алгоритми розмови, ключові фрази, покрокові приклади спілкування.

Тактична комунікація для військових

Як спілкуватися в умовах страху та стресу

Коли ти опиняєшся у війську — твій звичний спосіб життя змінюється, ти починаєш жити за новими правилами, в новій реальності, де соціальні зв’язки обриваються чи частково відходять на задній план. Перед людиною постають нові цілі, обставини та завдання, частиною яких є постійна небезпека і загроза життю. Інший виклик, який постає перед людиною у війську — перебування і співпраця з людьми, які мають різний життєвий досвід, професії, погляди. Але тепер це ті люди, яким треба довіряти своє життя, на яких треба покладатися при виконанні бойових завдань.

 

У посібнику Тактична комунікація для військових зібрали та узагальнили досвід того, як в умовах сучасної війни нашим військовим вдається знаходити спільну мову з побратимами, запобігати конфліктам, справлятися зі страхами, втомою та невизначеністю самим і допомагати тим, хто поруч. Тут зібрані поради, як соціалізуватися у війську та справді  створити ефективну команду. Правильна комунікація всередині підрозділу — запорука здорової атмосфери, що впливає не лише на виконання завдань, а й допомагає військовим впоратися зі стресом під час спілкування з побратимами та посестрами. У посібнику зокрема є поради щодо того, як подолати страх, вирішити складні або конфліктні моменти, чи допомогти побратимам або ж собі. 

 

Якщо у вас є можливість, то можна підтримати проєкт донатом. Гроші використовують на друк посібників.

 

Читайте також: Поки психолог не поруч: книги про травми та як їх пережити

що більше читаєш – то ширші можливості