Вікторія Амеліна

У Львові хочуть перейменувати вулицю на честь Вікторії Амеліної

17.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Львові пропонують перейменувати вулицю Аральську на честь української письменниці Вікторії Амеліної. Про це повідомляється на телеграм-каналі «Деколонізація.Україна».

Команда проєкту надіслала звернення з таким проханням до Львівської міської ради.

 

«Назва Аральська не має жодного відношення до Львова і є лише тому, що у совєцькому союзі, під чиєю окупацією був Львів, було таке море», — йдеться у дописі.

 

Активісти вважають, що вулиці поруч, які носять імена Олени Теліги, Олександра Олеся й Олега Ольжича, створять «топонімічний ансамбль».

 

Вікторія Амеліна — українська письменниця, авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома» та книжок для дітей. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території України. Загинула 1 липня 2023 року внаслідок поранення, отриманого під час ракетного обстрілу росією Краматорська. Окрім неї, обстрілом були вбиті ще 12 людей, 64 отримали поранення.

 

Як повідомлялося, в Україні створять нове видавництво української та італійської літератури під назвою Vika на честь української письменниці Вікторії Амеліної. Також у Києві провулок Достоєвського у Подільському районі перейменували на честь загиблого українського поета і військовослужбовця Максима Кривцова.

 

Нагадаємо, у статті для Читомо головна редакторка Оксана Хмельовська та журналістка й перекладачка Ганна Гнедкова розповіли, як в Україні вшановували пам’ять Вікторії Амеліної.

 

Читайте також: Вікторія Амеліна: Після трагедії не потрібно слів, усі слова скочуються у вирву

 

Чільне фото: Daniel Mordzinski/ПЕН-клуб.