Дублін

Відтепер Келлську книгу можна погортати онлайн

29.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Дубліні в бібліотеці Триніті-коледжу оцифрували Келлську книгу — ілюстровану рукописну книгу, якій понад 1200 років. Про це повідомляють на сайті бібліотеки.

Оздоблений мальописами рукопис можна безплатно переглянути онлайн в новому репозиторії цифрових колекцій бібліотеки за посиланням

 

 

Вперше сторінки відсканували 1990 року видавництвом Faksimile Verlag у Швейцарії. Нині їх відсканували повторно «за допомогою найсучаснішої технології обробки зображень».

 

 

У бібліотеці зазначили, що нові цифрові зображення книги мають найбільшу роздільну здатність, «враження від яких поступаються лише перегляду книги особисто».

 

 

Крім того, для iPad створили застосунок з цифровою версією Келлської книги, що в шість разів перевищує оригінальний розмір. Це дає можливість дослідити орнаменти у найдрібніших деталях на 680 сторінках книги. Також у застосунку є історія створення книги й значення декоративних символів, які використані в рукописі. Його можна завантажити в iTunes за 11.99 €. 

 

Келлська книга — ілюстрована рукописна книга, створена ірландськими (кельтськими) ченцями наприкінці VIII — на початку IX століття. Цей рукопис — один з найбільш щедро прикрашених витонченими мініатюрами й орнаментами з-поміж середньовічних рукописів, що дійшли до нас. Завдяки техніці виконання й візерункам багато дослідників розглядають її як найзначніший твір середньовічного ірландського мистецтва. Манускрипт складається з чотирьох Євангелій латинською мовою, вступу і тлумачення. Книга складається з 340 пергаментних аркушів. Ймовірно, Келлська книга була створена близько 800 року, хоча точне місце її написання (Йона чи Келлс, чи обидва місця) невідоме. Рукопис зберігається в бібліотеці Триніті-коледжу в Дубліні (Ірландія).

 

Як повідомлялося, в Україні після початку нової фази російсько-української війни темпи оцифрування державних архівів значно зросли. У вільний доступ виклали архівні документи Олександра Довженка, Ганни Борисоглібської, Миколи Зерова, Василя Стуса.

 

Читайте також: Не оцифроване — не існує. Діана Клочко та Ярина Винницька про новий проєкт «Ковчегу»

 

Зображення: Бібліотека Триніті-коледжу в Дубліні