втрати-2024

Померла незаконно утримувана росією українська журналістка Вікторія Рощина

10.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У росії в ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй фейсбук-сторінці. Згодом він додав, що очікує підтвердження від офіційних джерел.

За словами Юрчишина, батько Вікторії отримав повідомлення про смерть доньки від російської влади. «За офіційною інформацією від російської влади, це сталося в процесі етапування з Таганрога до Москви. Щойно спілкувався з паном Володимиром. Крім висловлення співчуття пообіцяв, що зробимо все можливе, щоб убивці його доньки понесли заслужену кару. Талановиту журналістку росіяни взяли заручницею в серпні 2023. А тепер убили», — написав посадовець.

Згодом він видалив це повідомлення.

Батькові Рощиної надійшло повідомлення про її смерть — Юрчишин
Батькові Рощиної надійшло повідомлення про її смерть — Юрчишин

 

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у коментарі Суспільному розповів, що Вікторію Рощину мали повернути в Україну під час найближчого обміну полоненими. Перед тим її мали етапувати до слідчого ізолятора Лефортово у москві: «Вікторія Рощина, незаконно утримувана рф громадянка України, була у відповідних базах, реєстрах з українського боку. Координаційний штаб робив все можливе, щоб повернути її додому. Її повернення було погоджене, й остання інформація, яка відома, її етапували до “Лефортово” з метою підготовки повернення додому. Найближчим часом вона мала бути вдома, для цього було зроблене все необхідне».

 

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в етері телемаратону підтвердив смерть журналістки: «Справді, ми провели внутрішнє розслідування і, на жаль, ця інформація підтверджена. Ми знали Вікторію, у 2022 році вона робила матеріали для координаційного штабу. Для нас це надзвичайно сумна новина і для всієї української журналістики теж. Про обставини смерті поки ще зарано говорити. Проводиться необхідна робота для того, щоби їх встановити. Я думаю, що в будь-якому випадку ми про ці обставини дізнаємося. Якщо в цьому є винні, які спричинили цю смерть, вони будуть обов’язково покарані».

 

Оновлено 11.10 о 19:34. Українські медійники оприлюднили заяву щодо вбивства журналістки Вікторії Рощиної: «Знаючи, що Вікторія Рощина перебувала в ув’язненні понад рік і що до російського полону вона була фізично здоровою, ми маємо всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні». Заява відкрита до підписання медійниками.

 

Підтримати родину Вікторії Рощиної:

  • Одержувач: Рощин Володимир Михайлович (батько)
    Рахунок: 262088880825983
    IBAN: UA1730529900000262088880825983
    Банк одержувача: АТ КБ «ПриватБанк», м. Київ, Україна
    МФО: 305299
    Призначення платежу: Благодійний внесок на підтримку родини Вікторії Рощиної

 

Як повідомлялося, у квітні 2024 року міністерство оборони рф відповіло на запит батькові журналістки Володимира Рощина, визнавши, що її утримують на території росії. Родина Рощиної подавала запит до так званої прокуратури Маріуполя, де їм повідомили про відсутність кримінальних проваджень щодо журналістки.

 

Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через росію) за три дні.  Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

 

У 2022 році Вікторію Рощину вже захоплювали в полон: зв’язок із журналісткою редакція медіа «Громадське» втратила 12 березня, коли Вікторія Рощина перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. Також в Офісі генерального прокурора розпочали кримінальне провадження за фактом викрадення окупантами журналістки. Згодом, 22 березня, Громадське повідомило, що окупанти звільнили журналістку і змусили записати відео із запереченням претензій до спецслужб рф.

 

Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході й півдні України, працювала з темами криміналу та судового процесу. Працювала на «Українському радіо», «UA:Першому», писала для «Крим.Реалії», «Цензор.нет», «Громадського». Напередодні першого викрадення вона планувала зробити матеріал про життя Маріуполя в окупації.

 

Чільне фото з фейсбук-сторінки Вікторії Рощиної.