свобода слова

Комісія з журналістської етики закликала Офіс президента припинити тиск на журналістів

12.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Комісія з журналістської етики виступила проти спроб представників влади вплинути на журналістів і обмежити свободу слова. Про це йдеться у заяві на сайті організації.

Підставою для заяви КЖЕ стала заява медіа «Українська правда» про системний і тривалий тиск на видання та окремих журналістів з боку Офісу Президента. Автори заяви стверджують, що чиновникам неофіційно заборонено спілкуватися з журналістами УП, а на потенційних рекламодавців чинять тиск з метою послабити фінансове становище медіа.

 

Комісія з журналістської етики висловила підтримку колегам із «Української правди»: «Ми засуджуємо будь-яке перешкоджання законній діяльності редакцій і журналістів, вільному обміну думками та поширенню суспільно важливої інформації».

 

 

«Останнім часом влада намагається втручатися у базові принципи роботи незалежних медіа, виправдовуючи це воєнним станом, потребами фронту, необхідністю дотримуватися єдиної інформаційної політики в країні під час війни. Проте обмеження рівного доступу журналістів до інформації, спроби фінансового впливу на медійників ніяким чином не допоможуть Україні перемогти нашого ворога. Навпаки, спроби тиснути на журналістів дають негативний сигнал західним партнерам України, ускладнюють отримання військової та фінансової допомоги країні», — ідеться в заяві.

 

Комісія з журналістської етики у своїй заяві публічно закликала президента Володимира Зеленського втрутитися в ситуацію та вжити заходів для припинення тиску на журналістів. У КЖЕ переконані, що влада повинна забезпечити рівний доступ до інформації для всіх медіа, незалежно від їхньої редакційної політики, якщо вона відповідає законам і Конституції України.

 

Як повідомлялося, на початку 2024 року Медіарух закликав Зеленського засудити тиск і дискредитацію на журналістів в Україні.

 

Читайте також: Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси

 

Чільна ілюстрація: clipartmag.com