Франкфурт

У Франкфурті стартувала програма для видавців України й країн-сусідів

14.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

14 жовтня 2024 року вже втретє на Франкфуртському книжковому ярмарку розпочалася спеціальна програма для видавців з України та сусідніх країн, яка триває до 19 жовтня. Зі 100 заявок, що надійшли з десяти країн, організатори відібрали 15. Про це повідомила спеціальна кореспондентка Читомо.

Програма організована Франкфуртським книжковим ярмарком, міжнародним фестивалем «Книжковий арсенал» та Goethe-Institut Україна, за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. 

 

Програма є важливою платформою для видавців, редакторів, агентів із прав і ліцензій, що мають нагоду підвищити свою кваліфікацію та налагодити зв’язки з колегами з різних країн. У програмі беруть участь представники таких країн, як Україна, Вірменія, Сакартвело, Казахстан, Молдова, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія та Угорщина.

 

Мета програми — сприяти професійному розвитку учасників та їхньому ознайомленню з новими практиками у видавничій сфері, а також зміцненню співпраці між видавцями різних країн. Окрім професійного навчання, учасники програми мають нагоду обмінятися досвідом та обговорити можливості співпраці у сфері видавничих прав та ліцензій.

 

 

У відкритті програми взяв участь зі вступним словом директор Німецької асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Петер Краус фон Клефф.

 

«Коли працюєш в умовах тиску, досить легко почати з самоцензури. А це — перший крок до обмеження свободи слова», — зазначив він. 

 

Серед основних проблем і викликів, з якими видавці зіштовхуються в усьому світі, директор Асоціації згадав зокрема проблему авторитарних режимів і зростання цензури, а також дедалі більшу індивідуалізацію діджитал послуг, що також пов’язану з розвитком AI: «В результаті, ми всі опиняємося у своїй власній бульбашці. Саме тому нам потрібні видавці». 

 

Згадуючи слова Енн Еплбом, Петер Краус фон Клефф додав: «Автократи ненавидять книжки, зважайте на це».  

 

Учасники програми зі Словаччини, Сакартвело та Угорщини підтвердили слова фон Клеффа і поділилися тривожними викликами з якими зіштовхнулися видавці на цих ринках: держави посилюють контроль над культурними інституціями, чинять тиск на свободу слова, використовуючи майже однакові сценарії. 

 

За словами Нікі Терон, провідної менеджерки міжнародного відділу Франкфуртського книжкового ярмарку та співкоординаторки Спеціальної програми, ситуація в Німеччині щодо державного фінансування нині напружена, через що досі не отримали підтвердження фінансування на 2025 рік. 

 

«Ми хочемо знайти можливість для сталої співпраці з цими країнами у форматі Спеціальної програми, тож ми зробимо все можливе, щоб це продовжувалося, проте це залежить від фінансування з боку Міністерства закордонних справ», — зазначила вона.

 

Про ситуацію на кожному з ринків, а також про можливості видавничої співпраці читайте у подальших матеріалах Читомо.

 

Фото: Frankfurter Buchmesse / Nurettin Cicek