деколонізація

У Слов’янську демонтували пам’ятник Чехову

21.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У місті Слов’янськ Донецької області знесли погруддя російського письменника Антона Чехова. Про це повідомив проєкт «Деколонізація.Україна» на своєму телеграм-каналі.

Пам’ятник розташовувався на вулиці Центральній, неподалік Центрального ринку.

 

 

21 жовтня 2024 року відділ культури Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації звернувся до правоохоронців.

 

У дописі написали, що пам’ятник Чехову в Слов’янську є «пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення». Також зазначили, що «згідно з висновком Українського інституту національної пам’яті, пам’ятники й пам’ятні знаки, присвячені цьому письменнику, не підлягають вилученню з публічного простору, оскільки не містять обмежень закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”». 

 

«Вважаємо, що воєнний стан — не найкращий час для анархії. Подібні дії викликають величезний резонанс у суспільстві та лише грають на руку ворогу», — наголосили у військово-цивільній адміністрації міста.

 

За інформацією на сайті «Враження від подорожей», у 1887 році Чехов зупинявся в Слов’янську й описував місто як «глухе невпорядковане».

 

У лютому 2024 року до адміністрації міста звернувся громадянин із проханням демонтувати погруддя російського письменника. Чиновники у відповіді уточнили, що погруддя обліковується як «пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення», а також зазначили, що «діяльність Чехова була тісно пов’язана з Україною, а сам письменник у своїх творах не підтримував імперську політику».

 

У 2017 році цей пам’ятник відремонтували коштом місцевого підприємця, який не раз допомагав реконструювати пам’ятники в місті. Відновленням бюста і стенду, на якому він стояв, займалася мешканка Рита.

 

Як повідомлялося, проєкт «Деколонізація.Україна» назвав імперські й радянські пам’ятники в Україні, які потрібно демонтувати. Серед них — пам’ятник Чехову у Слов’янську.

 

Читайте також: Як Україна спричинила нову хвилю декомунізації у постсовєцьких країнах

 

Фото: Слов’янська міська військово-цивільна адміністрація