друкарні

Unisoft: Попит на друк зростає, але замовлення з-за кордону скоротилися вдвічі

22.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Харківська книжкова фабрика Unisoft взяла участь у Франкфуртському книжковому ярмарку. Про це повідомила кореспондентка Читомо.

Unisoft брав стендову участь у фестивалі й працював у тандемі з видавцем Олександром Савчуком, що представляв зокрема й книжки, надруковані на фабриці. Стенди Unisoft і Олександра Савчука були неподалік.

 

Попри повномасштабну російсько-українську війну, Unisoft вдалося збільшити виробництво. За словами директора фабрики Олександра Поповича, обсяг друку досягнув одного мільйона книжок на місяць, а черга на замовлення розписана до кінця січня 2025 року. Середній наклад книжок починається від 5000 примірників, частішають замовлення на 10-20 тисяч примірників.

 

Водночас замовлення від іноземних видавців скоротилися вдвічі. Якщо раніше вони становили 20% доходу, то тепер лише 10%. Олександр Попович зазначає: «Замовники відкривають мапу і бачать, як близько ми від лінії фронту, і це, на жаль, впливає на рішення про те, чи друкуватися в Харкові».

 

Варто зазначити, що на Франкфуртському книжковому ярмарку, стенд фабрики був заповнений книжками не лише українських, а й італійських, французьких та інших авторів. Під час ярмарку фабрика уклала новий контракт на друк 250 тисяч книжок для італійських замовників.

 

Як повідомлялося, згідно з опитуванням, загроженість інфраструктури видавці називають критичною проблемою для видавничої галузі.

 

Читайте також: Через обстріли Харкова зросли черги на друк книжок

 

Чільне фото: Дмитро Кузубов/Texty.org.ua