Франкфурт 2024

Франкфуртський книжковий ярмарок привабив 115 тисяч професійних відвідувачів

23.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Франкфуртський книжковий ярмарок, найбільший книжковий ярмарок Західної Європи, у 2024 році відвідали 230 тисяч відвідувачів, з них 115 тисяч  — професійні відвідувачі (учасники книжкових галузей різних країн). Про це повідомили на сайті ярмарку.

У ярмарку взяли участь 4 300 експонентів, під час нього відбулося понад 3 300 заходів.

 

76-й Франкфуртський книжковий ярмарок підтвердив тренд на стабільне зростання: ярмарок привабив 115 000 професійних відвідувачів із 153 країн та 115 000 приватних відвідувачів. У 2023 році професійних відвідувачів було 105 000 зі 130 країн. Приватних відвідувачів було 110 000.

 

Понад 4 300 експонентів в різноманітних павільйонах. Центр літературних агентів і скаутів (LitAg), який забронювали задовго до початку ярмарку, і Центр прав видавців (PRC) повідомили про рекордну завантаженість із загальною кількістю 593 столів. Ці центри, що спеціалізуються на міжнародній торгівлі правами, прийняли професіоналів із 355 агентств та видавництв, а також 38 000 відвідувачів. Понад 7 500 представників медіа висвітлювали понад 3 300 подій, що відбулися в межах ярмарку.

 

«Міжнародність є нашою візитною карткою, яка створює ту актуальність, яку ми бачимо у зростанні кількості учасників у всіх галузях. З точки зору наших експонентів та відвідувачів, 76-й Франкфуртський книжковий ярмарок став майданчиком для укладення важливих угод щодо прав. Співпраця та кооперація також стають ключовими. Видавнича індустрія розширює свої зв’язки з представниками креативних індустрій, і цей процес взаємний. Наша діяльність у сфері міжжанрових адаптацій набуває все більшого значення, що вже давно підтверджує інтерес кіноіндустрії до Франкфуртського книжкового ярмарку, і тепер це поширюється також на ігрову індустрію», – зазначив Юрґен Боос, директор Frankfurter Buchmesse.

 

Карін Шмідт-Фрідеріхс, голова Німецької асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, наголосила на важливості молодої аудиторії та її захоплення читанням для майбутнього книжкової індустрії: «Книжкова галузь може пишатися п’ятьма успішними днями. Франкфуртський книжковий ярмарок вкотре довів, що він є головною платформою для обміну досвідом, налагодження контактів та ведення стабільного бізнесу. Водночас це був фестиваль ідей, дискусій та нових поглядів на нагальні проблеми сьогодення. Кожен, хто раніше не міг уявити собі, наскільки молодь захоплюється читанням, відчув це на ярмарку особисто: бачити тисячі книголюбів, які святкують свої улюблені книги та авторів, тільки підсилює бажання читати та вірити в майбутнє книжок».

 

Програма під назвою «Франкфурт кличе» стала важливим елементом ярмарку. Під час понад 80 лекцій, читань, дискусій і перформансів у Франкфуртському павільйоні та інших локаціях, авдиторія мала нагоду зустріти таких особистостей, як Роберто Савіано, Енн Епплбом, Юваль Ной Харарі, Май Тхі Нгуєн Кім і Кохей Сайто. Теми дискусій охоплювали надзвичайно актуальні питання: глобальну тенденцію до автократії, війни в Україні та на Близькому Сході, чорний фемінізм і свободу вираження поглядів.

Почесним гостем Франкфуртського книжкового ярмарку стала Італія, яка представила понад 90 авторів та познайомила відвідувачів із сучасним літературним портфелем країни.

 

Новий Центр слова у залі 4.1 став центральною платформою для обговорення сучасної літератури та перекладу. Близько 80 авторів, перекладачів та спікерів, серед яких Роберто Савіано, державна міністерка культури Німеччини Клаудія Рот і лавреат Бюхнерівської премії Освальд Еґґер, виступили на понад 30 заходах, що відбулися на просторій сцені центру та в його нетворкінг-зоні.

 

«Центр слова зумів створити відповідний простір для літератури та художнього перекладу, надавши їм необхідну видимість», — зазначив Ларс Біркен-Берч, виконавчий директор Німецького літературного фонду та один із тих, хто допомагав формувати програму цього центру.

Центр літературних агентів та скаутів і Центр прав видавців, розташовані на цілий поверх павільйону №6, стали ключовим місцем зустрічі міжнародної спільноти у сфері прав та ліцензування. Тут фахівці з різних агентств та видавництв зустрічалися з бізнес-партнерами з усього світу.

 

У новому павільйоні Stage 4.0 проходили заходи для академічних та освітніх видавництв. На освітньому форумі в залі 3.1 обговорювалися важливі теми сучасної освіти в Німеччині, зокрема штучний інтелект та цифрова трансформація навчальних закладів.

 

Як повідомлялося, у 2023 ярмарок відвідали щонайменше 105 тисяч професійних відвідувачів.

 

Читайте також: Підсумки Франкфурта 2023: крихкість існування і підтримка загрожених ринків

 

Чільне зображення: Anett Weirauch