The Derek Walcott Prize for Poetry

Поетична премія США The Derek Walcott Prize оголосила переможницю

24.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Італійська письменниця Антонелла Анедда стала лавреаткою премії The Derek Walcott Prize for Poetry 2024. Про це повідомляється на сайті видавництва Arrowsmith Press, що організовує премію.

Антонелла Анедда отримала нагороду за свою книжку Historiae, перекладену з італійської Сьюзан Стюарт і Патріціо Чекканьолі.  Вона вийшла у видавництві New York Review of Books.

 

«Тацит, задумливий історик Римської імперії, забезпечив назву Historiae книжці Антонелли Анедди, в якій вона бореться зі спадщиною середземноморських виселень і насильства, що тягнеться від античності до сьогодення. У цьому двомовному виданні Анедда пише про наслідки багатовікової колонізації, про нинішню європейську імміграційну кризу, про дикий сардинський архіпелаг Ла Маддалена і бурхливий римський район Трастевере — місця, між якими вона розділила своє життя — у дивовижно різноманітній збірці, де вірші про громаду обрамляють вірші про приватне життя, серед яких є зворушлива елегія для її матері. З дотепністю, проникливістю та ощадливістю Анедда нагадує нам, що історія множинна і що наші перспективи також складаються з множинності — подій, як теперішніх, так і минулих, як таких, що потрясають світ, так і вишукано повсякденних», — ідеться в анотації до збірки.

 

 

Переможницю визначила членкиня журі Діана Мехта. Вона написала: «Анедда може взяти комаху і зробити її коротке життя прекрасним, вона приймає весь підступний космос у свій тихий дім. Вона має виразний стиль і пише захопливі вірші про свою вмираючу матір, за що вже сама по собі заслуговує на цю премію. Історія в цій збірці є галасливим персонажем, нагадуючи про те, що наші дні відміряні і що їх треба вимірювати, і все це в той час, як Анедда обчислює геометрію свого оточення. Вона вбирає в себе безперервність і зміну вигнання та колоніального болю від античності до сьогоднішньої кризи біженців у Європі — потопельників “за кілька метрів від цих сонячних берегів”, поки вона миє посуд. Тож вона піклується про живих, показуючи нам з протверезливою силою, що немає вигнання глибшого, ніж втрата батьків».

 

Антонелла Анедда — італійська поетка, авторка коротких оповідань, есеїстка і перекладачка. Народилася в Римі в 1955 році в родині із Сардинії. Вона є авторкою дев’яти книжок і лавреаткою премії Віареджо за свою поетичну збірку 2012 року Salva con nome.

 

Діана Мехта — авторка двох поетичних збірок і есеїв, стипендіатка Civitella Ranieri і Yaddo.

 

The Derek Walcott Prize for Poetry вручається щорічно видавництвом Arrowsmith Press у партнерстві з Фестивалем Дерека Волкотта та Бостонським театром драматургів. Премія присуджується за опубліковану попереднього року збірку віршів живого поета, який не є громадянином США. Книжка має бути англійською мовою або в англійському перекладі.

 

Приз — це грошова винагорода в розмірі $2000, а також читання в Бостонському театрі драматургів, публікацію обмеженого тиражу в Arrowsmith Press та тижневу резиденцію в будинку Дерека Волкотта в Сент-Люсії або в Порт-оф-Спейн, Тринідад, під час фестивалю Волкотта. Якщо книжка перекладна, грошовий приз розподіляється між поетом і перекладачем.

 

Дерек Волкотт (1930 – 2017) — карибський англомовний поет, драматург, письменник та художник. У своїх роботах порушував питання наслідків колоніалізму. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1992 року.

 

Як повідомлялося, у 2021 році Сергій Жадан отримав другу щорічну премію імені Дерека Волкотта, а у 2022 році українська поетка Наталка Білоцерківець потрапила до короткого списку цієї премії. Збірка Winter King Остапа Сливинського увійшла до короткого списку The Derek Walcott Prize for Poetry 2024.

Чільне зображення: centropens.eu