подкасти

Завершився перший сезон подкасту Богдани Неборак «Взяла і прочитала»

24.09.2020

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Культурна менеджерка Богдана Неборак провела перший сезон подкасту про корисне читання «Взяла і прочитала». Проєкт реалізовувався у межах спільноти україномовних подкастів «Радіо Поділ».

 

У першому сезоні вийшло 5 епізодів на «складні теми» і про літературу, яка їх описує.

 

Проєкт мав на меті показати, що будь-яка хороша книжка підживлює нашу здатність проникливо оцінювати неоднозначні ситуації та наміри інших, а література – це практичний інструмент для розуміння світу. Водночас літературна форма – безпечний майданчик для того, щоб обговорювати неоднозначні теми й травматичні досвіди та спонукати до дискусій навколо них.

 

«Я підібрала для цього сезону п’ять слів, з якими, як мені здається, зараз треба бути особливо пильними і розібратися для себе, що за ними стоїть. Це насильство, конформізм, мова ненависті, приватність та правда. Я прийшла і прочитала, як їх рефлектує література – і запрошую слухачів обговорювати це разом зі мною», – коментує Читомо Богдана.

 

Теми для подкасту проходили два фільтри: кожна книжка, що потрапила до кола обговорюваних, повинна бути ілюстрацією актуального суспільно-політичного конфлікту та не повинна бути «літературою задля літератури».

 

Богдана зазвичай обирає книжки, які є в українському перекладі та іноді ділиться знахідками, які ще не перекладені.

 

«Мені дуже подобається формат подкасту. Це завжди запрошення до розмови, як і хороша книжка. Під час карантину я слухала чимало подкастів – серед них літературні шоу журналу New Yorker. Найбільше мені заімпонував саме ефект співрозмовництва: ти наче опиняєшся в одному товаристві з Маргарет Етвуд чи Зеді Сміт. Я намагалася створити шарм невимушеної розмови про життя та літературу у своєму подкасті», – пояснила вона.

 

Подкасти першого сезону доступні для прослуховування за посиланням.

 

Анонс другого сезону планують у жовтні.

 

Читайте також про шоу літературних подкастів «Ранкова доза».