виховання

Від страху до сили: 6 мотиваційних книжок для підлітків

04.03.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Життя підлітків схоже на постійний файт – з чужими очікуваннями, власними комплексами і страхами, гормональними сплесками емоцій, картинками «успішного успіху», які транслюються з усіх соцмереж, і стінами обмежень, що існують переважно лише в голові. Підліткова аудиторія по-особливому потребує підтримки і мотивації, але терпіти не може моралізаторства і повчань. Як говорити із читачами-тінейджерами таким чином, щоби підбадьорити їх і надихнути на зміни, а разом з тим і не змусити нудьгувати над книжкою, розкажемо на прикладі декількох видань.

«Не бійся!» 

Шері Кумбс / пер. з англ. Ярини Чорногуз. – Харків : Жорж, 2020. – 96 с.

Авторка серії мотиваційних книжок для підлітків Шері Кумбс – докторка педагогічних наук та клінічної психотерапії, яка не лише знає, як влаштована психіка підлітка, але й володіє набором практичних інструментів, що дуже допомагають самопізнанню та роботі з власними емоціями. Ця книжка про страх – емоцію, споконвіку притаманну людині. Але якщо в доісторичні часи страх допомагав виживати («бийся або втікай»), то нині цей «черепашачий», як каже авторка, мозок, генерує відчуття страху не лише у загрозливих, а й у повсякденних ситуаціях. І це, як не крути, добряче псує життя.

 

«Не бійся!» – це нагода подумати про речі, які лякають, нагода проговорити їх, навчитися долати, приборкувати або ж співіснувати з ними.

 

А головне – радіти життю попри всі страхи, що інколи обсідають кожного з нас. Власне, це видання (як і ті мотиваційні книжки Шері Кумбс, про які йтиметься нижче) – збірка вправ, які вчать, як розпізнати симптоми страху, візуалізувати те, що лякає, описати й пропрацювати свій найбільший страх, а також навчитися з ним боротися – чи то з допомогою дихальної техніки, чи динамічних, фізичних активностей, чи власноруч створивши об’єкти, які заспокоюють. Важливо те, що це навчання відбувається не у форматі повчань, а шляхом самопізнання. Виконуючи завдання авторки, читачі більше дізнаються про себе і знаходять власні рецепти проти страху, а також зміцнення внутрішньої стійкості та впевненості. Важливо також і те, що усе це може бути корисним і дієвим не лише для підлітків, а й для дорослих.

Купити книжку.

«Книжка, яка зробить тебе мегащасливим» 

Франсуаза Буше / пер. з франц. Людмили Дяченко. – Київ : Артбукс, 2020. – 112 с.

Книжка Франсуази Буше артикулює просту, але важливу істину, про яку люди (особливо підлітки) повсякчас забувають: щасливими можуть  бути всі. На це заслуговує і миршава ботанка, і приголомшлива красуня, і спортсмен з міцними м’язами, і заучка з кривими зубами. Як досягнути цього стану і з чого черпати своє щастя, коли в тебе немає ні вілли на Мальдівах, ні мільйона підписників у тіктоці, – саме про це розповідає книжка.

 

Читайте також: Нічого не пізно і нічого не рано: про що розповідають підліткові романи

 

Авторка пропонує читачам поглянути на життя з іншого боку і зафіксувати безумовні переваги від того, щоби «буття собою»: якщо ти людина – тобі вже неабияк пощастило. На відміну від фікуса, який точно ніколи не пізнає справжнє кохання, чи лева, який ніколи не відчує смак чізкейка. Доносити цей меседж Франсуазі допомагають кумедні герої-коментатори – дощовий черв’ячок, метелик-філософ та інші. Мотивація у стилі «завжди є хтось, кому гірше, ніж тобі, тому припини скиглити і зациклюватися на поганому» – не те щоб зовсім чесна (від неї рукою сягнути до «як ти можеш скиглити через невзаємне кохання, якщо в Африці діти голодують?»), але, на щастя, авторка не закликає радіти через те, що комусь гірше, а натомість надихає радіти тому, що класно і добре саме у тебе.

 

Авторка намагається бути максимально чесною, зізнаючись, що щастя – це не те, що падає з неба. Для його досягнення слід докласти трохи (або й чимало) зусиль.

 

Втім, є і хороші новини: життя плинне, змінне і гнучке, тож ти можеш міняти те, що тебе не влаштовує, і наповнювати його важливими, приємними й цінними для тебе речами.

 

А от зрозуміти, яке воно – твоє щастя, допоможуть мінівправи, подані в тексті. Франсуаза Буше мотивує дивися на життя з найсимпатичнішого боку, плекати дружбу, відстоювати свободу, сказати «ні» насильству, бути впевненим у собі. А ще – поширювати любов скрізь і всюди, ділитися щастям з важливими для тебе людьми. Бо «насолоджуватися щастям на самоті – якось не тойво».

Купити книжку.

«Посібник з виживання для дівчат» 

Крістіна де Вітте / пер. з англ. Наталія Сліпенко. – Київ : Книголав, 2020. – 256 с.

Ця книжка призначене для дівчат, але не шукайте у ній гендерних стереотипів. Текст написаний із позиції безумовної поваги і підтримки для усіх дівчат, якими б вони не були за характером, зовнішністю, орієнтацією, смаками, мріями і прагненнями. Крістіна де Вітте переймає підліткову оптику на підлітковий вік як найпаскудніший і найвиснажливіший період людського життя, і максимально приязно та відверто говорить із читачками про те, як вижити у цьому хаосі непорозумінь з батьками та друзями, пошуків свого стилю і шляху в житті, любовних страждань і малоприємних змін в організмі, а також не забути про навчання і постаратися бути щасливою.

 

«Посібник з виживання для дівчат» насичений корисною інформацією та дієвими прикладними порадами, але з обов’язковим дисклеймером про те, що вони можуть сподобатися чи підійти не всім.

 

Тут і класні лайфхаки з підбору вбрання та макіяжу, спрямовані насамперед на те, щоб почуватися комфортно, і психологічні поради, які допоможуть побудувати міцні і рівноправні стосунки. Книжка пояснює, як вписатися в колектив (або не вписуватися і бути при цьому щасливою). Окремий розділ присвячений самопрезентації в соцмережах, етиці мережевого спілкування та безпеці в цифровому світі – для діджитал-покоління це суперважливо.

 

А для читачок цієї книжки і їхніх батьків важливо знати те, що «Посібник з виживання для дівчат» аж ніяк не допоможе виростити зручну і припасовану до батьківських чи суспільних очікувань #тиждівчинку. Натомість допоможе цій дівчині, якою б вона не була, – вирости цілісною, дбайливою до себе і своїх близьких, щасливою особистістю.

Купити книжку.

Читайте також: Що радять читати зірки серіалу «Школа» і що приховує «Щоденник Лоли»

«Не переймайся» 

Шері Кумбс / пер. з англ. Ярини Чорногуз. – Харків : Жорж, 2021. – 96 с.

Життя в інформаційну епоху сповнене підвищеної тривожності, і підлітків ця тенденція не обходить також. Як легко позбутися стресу і хвилювань, навчитися не перейматися через дрібниці й екологічно для власної нервової системи та психіки переживати тривогу, підкаже цей посібничок. У ньому є чимало вправ, які допомагають прокачати емпатію та емоційний інтелект, а також навчать ідентифікувати та означати власні емоції, особливо ті, що стосуються тривожності, і приборкати їх. Авторка радить конструктивний підхід: розділити теми хвилювань на ті, які можуть, і  ті, які не можуть здійснитися. Щодо перших – розробити план з подолання. Другі – прогнати геть із голови.

 

Важливим для подолання фонової тривожності є залученість у поточний момент. Цьому також можна навчитися з допомогою запропонованих вправ. Читачам радять описати, що відбувається тут і зараз, зафіксувати те, що відчуває кожен з органів чуттів, зупинитися в конкретній миті та запам’ятати свій стан.

 

Дихальні вправи, розфарбовки, дудлінг, гімнастика та багато інших практичних активностей у цьому допомагають також.

 

Варто зауважити, що авторка не знецінює тривожні чи будь-які інші почуття читача. Вона налаштовує на позитивне світосприйняття: окремі вправи спрямовані на вміння помічати хороші речі, які відбуваються навколо, і на вдчуття самоцінності.

Купити книжку.

«Привіт, щастя!»

Шері Кумбс / пер. з англ. Ярини Чорногуз. – Харків : Жорж, 2020. – 96 с.

Іще одна книжка з нашої добірки, яка обіцяє навчити читачів бути щасливими. Але заторкує вона набагато ширший спектр тем і починається з загальної розмови про емоції: від чого вони залежать, звідки виникають, на що впливають. У ній Шері Кумбс впритул наближається до того, щоб ефективно потренувати емоційний інтелект підлітка, зробити його емоційне життя більш стабільним та усвідомленим, що зовсім не просто у період, коли нуртують гормони.

 

Щоб мозок умів вчасно розпізнати емоції (і, відповідно, приборкати їх тоді, коли вони недоречні), йому треба організовувати перерви. Авторка навчить, як це робити, і водночас заспокоїть: сум, шок, гнів – такі ж нормальні, як і піднесення, радість і щастя.

 

Просто коли вони надто часто беруть над тобою гору, це демотивує. Тому – несподівано для книжки про щастя – тут можна відшукати кількаступеневий, дієвий рецепт керування гнівом, і не лише відшукати, а й написати власний, індивідуальний.

 

А щодо щастя, то Шері Кумбс радить не чекати його, а навчитися творити щасливі почуття тут і зараз. Її вправи підкажуть, як розвіяти похмурі думки й з допомогою тактильних відчуттів підвищувати градус власного щастя.

Купити книжку.

«Ти зможеш» 

Шері Кумбс / пер. з англ. Ярини Чорногуз. – Харків : Жорж, 2021. – 96 с.

А ця книжка присвячена ще одній актуальній для підлітків проблемі – булінгу. Вона покликана допомогти відчути власну силу, прокачати стійкість, навчитися протистояти агресії та образам, а також дати впевнену відсіч кривдникам. Авторка розповідає, яких форм може набувати булінг та як він пригнічує емоційний стан не лише на психологічному, а й фізичному рівнях. Щоби бути готовим до зустрічі з булінгом, варто перш за все зрозуміти власні реакції й навчитися правилам самоконтролю. Бо коли ти опановуєш емоції, зауважує Шері Кумбс, це дає тобі силу. Портрет внутрішнього супергероя, слова, які наснажують, впевнене щасливе обличчя, яке бачиш у дзеркалі, поза сили – це все те, що допомагає зміцнити внутрішній стрижень і не дозволяє кривдникам вибити вас з колії.

 

Втім, інколи практично всі люди ненавмисне опиняються в ролі агресора, коли дають волю гніву, випускають з рота злі слова, а потім шкодують про те, що наговорили. Щоби цього не траплялося, авторка вчить проговорювати свої справжні емоції замість дошкульних фраз.

 

Зазвичай більшість свідків булінгу обирають для себе відсторонену роль спостерігачів. Щоб стати на захист скривдженого, треба мати достатньо внутрішньої сили. Її можна віднайти завдяки вправам від Шері Кумбс. Також авторка пропонує і доволі детальний алгоритм дій проти кібербулінгу.

 

На відміну від звичайного воркбука чи розмальовки, які суттєво втрачають свою цінність після виконання усіх завдань, мотиватори Шері Кумбс продовжують бути актуальними для свого власника чи власниці протягом тривалого часу, адже містять, по суті, свідчення роботи над собою, хроніку саморозвитку. Тож до них можна і варто повертатися, проглядати свої записи й набиратися упевненості, сили та натхнення.

Купити книжку.

 

Матеріал створений у партнерстві.