Аудіокниги

Френсіс Фукуяма. Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості

Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості / Фукуяма Френсіс. Переклад: Тетяна Сахно. Читець: Дмитро Бузинський. 2021. Тривалість: 6 год 50 хв



Що криється за бажанням жінок отримувати не менше, ніж чоловіки? Визнання власної гідності. Що штовхало чорношкірих американців бойкотувати громадський транспорт у 50-х? Визнання їхньої значущості. Усе це приклади того, як політика скривдженості впливала на історію. Френсіс Фукуяма переконаний: до змін і рухів призводять не так економічні важелі, як бажання, щоб ідентичність, гідність окремих людей чи груп було визнано. І це підтвердила навіть Революція Гідності 2013–2014 років. Як же прагнення до ідентичності надалі змінюватиме карту світу? Чи зможе суспільне різноманіття підтримувати ліберальну демократію, а не підривати? Відповіді на ці й низку інших питань дає Френсіс Фукуяма, апелюючи до історії, філософії і здорового глузду.



…Попри всю важливість особистої матеріальної вигоди, людськими істотами керують й інші мотиви, які краще пояснюють дуже не схожі між собою сучасні події. Це можна назвати політикою скривдженості. У багатьох різних випадках політичний лідер зміг мобілізувати послідовників навколо враження, що гідність групи образили, принизили або ще якимсь чином зневажили. Це відчуття скривдженості породжує в згаданої групи потребу в тому, щоб її гідність було публічно визнано. Принижена група, яка прагне повернути втрачену гідність, має набагато більший емоційний вплив, ніж люди, які просто керуються економічною вигодою.

Підтримайте проект

Фондуючи незалежну редакцію Читомо, ви допомагаєте зростити нове покоління
професіоналів видавничої справи і збільшуєте кількість хороших книжок у світі.

Підтримайте проект