галузь книговидання

У Польщі хочуть ввести фіксовану ціну на книжки на законодавчому рівні

23.05.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Польська Книжкова Палата (Polska Izba Książki, PIK) ініціювала законопроєкт, який забезпечить фіксовану ціну на книжки на польському ринку. Попередньо результати обговорень очікувались 20 травня на офіційному сайті інституції. 

 

Палата проводила консультації упродовж 18 травня щодо чернетки законопроєкту, проте інформації про фінальну версію проєкту ще немає.

 

Законопроєкт зафіксує ціну на книжки на 12 місяців, що дасть змогу книгопродавцям запропонувати знижку до 5% максимум при звичайних продажах і до 15% на книжкових ярмарках. За умови успішного прийняття проєкту він вступить в дію через 6 місяців після підписання.

 

Онлайн-книгарні виступають проти фіксації цін, наголошуючи що це підірве продажі книжок у Польщі та обмежить доступ менш заможних читачів.

 

Читати також: Портрет читача

 

Соня Драга, президентка Палати, стверджує у заяві, що цей проєкт є результатом кількарічних дискусій. Першу чернетку пропозиції про фіксовану ціну для книжок написали у 2017 році.

 

Влодзімеж Альбін, член Книжкової Палати в коментарі для Publishing Perspectives зазначає, що чернетка проєкту «не пов’язана з фіскальними моментами, але представляє зміни правил, що діють на книжковому ринку».

 

Наш проєкт не новина для Європи, адже більшість європейських країн уже мають фіксовану ціну для книжок, і ця більшість складає 60 відсотків від населення Європейського Союзу. Ми уніфікуємо ціни для нових релізів, які будуть узгоджені видавцями та дотримані продавцями. Це норма для більшості європейських країн.

 

13 європейських країн мають фіксовані ціни на книжки, враховуючи Австрію, Німеччину, Угорщину, Італію, Нідерланди, Норвегію та Іспанію. Поза Європою такого ж правила дотримуються Японія, Аргентина та Мексика.

 

Читати також: Співзасновник «Biblioteka Analiz» Пьотр Доброленцький: видавці та власники книгарень хочуть знати, які зараз тенденції

 

Пьотр Срока, менеджер з маркетингу онлайн книгарні Гендальф виступає проти фіксації цін і стверджує, що це матиме чимало негативних наслідків як для читачів, так і для книжкового ринку в цілому. 

 

З браком знижок читачі не будуть спроможні придбати актуальні дорожчі книжки й будуть змушені повертатись до раніших видань.

 

Також він наголошує, що великі книжкові мережі зазнають чималих збитків, адже утратять  змогу реалізувати окремі позиції книжок за цінами нижчими, ніж у видавців. Це вплине на бюджети шкіл, бібліотек, державних інституцій, компаній, що могли використовувати послуги цих мереж. Далі видавці будуть намагатись знизити вартість книжок шляхом зниження якості паперу і друку, і книжкова індустрія стане низькопробною. 

 

Нагадаємо, що Польща входить у 20-тку найбільш письменних країн світу та входить до списку з населенням, яке найбільше читає. Згідно з дослідженнями Польської Національної Бібліотеки, у 2020-ому 42 % респондентів твердили, що прочитали принаймні одну книжку за останні 12 місяців. Це на 3% більше, ніж попереднього року і на 5% ніж у 2018-ому.