Календар подій

У Монреалі запрошують на Міжнародний літературний фестиваль Metropolis Bleu

Цьогоріч Міжнародний літературний фестиваль Metropolis Bleu пройде у гібридному форматі: з 28 квітня по 4 травня — онлайн, а з 5 по 8 травня — офлайн.

Програма фестивалю включає церемонію нагородження Літературної премії Metropolis Bleu, лекції, зустрічі, дискусії та презентації, які будуть присвячені темам філософії, театру, науки, екології. На дискусіях учасники говоритимуть про вік у літературі, можливість просування нових авторів на ринку, важливі «інгредієнти» будь-яких творів тощо.

 

Також програма фестивалю включає й події присвячені Україні.

 

  • Ukraine | Україна

На цій події відбудеться літературний перформанс на підтримку України, що поєднуватиме інтерв’ю, музику, читання віршів та текстів. Подія організована le Center québécois du та PEN International.

 

У ній візьмуть участь Оксана Луцишина, Ростислав Нємцев, Нора Аттала, Луїза Дюпре, Фелікс Вільнев, Полін Мішель, Кетрін Палига, Кетрін Палига та інші.

 

  • Everything You Ever Wanted to Know about Ukrainian Literature but Never Asked | Все, що ви хотіли знати про українську літературу, але ніколи не запитували

Під час зустрічі перекладачка та лавреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка Оксана Луцишина запропонує огляд української літератури.

 

  • East, West, Mittel, Near East: the Europe of literature in the age of tanks | Схід, Захід, Міттель, Близький Схід: європейська література в епоху танків

Письменники Андрій Курков, Андреа Баяні, Оксана Луцишина, Сантьяго Х. Амігорена, Ішаї Сарід будуть дискутувати на тему: що може зробити література проти війни? Яка специфіка європейської літератури?

 

Подія пройде за підтримки Генерального консульства Франції у Квебеку, Генерального консульства Ізраїлю та Італійського культурного інституту в Монреалі.

 

  • Is empire a male concept? An attempt to get inside the heads of dictators | Імперія – чоловіче поняття? Спроба проникнути в голови диктаторів

Про що думають диктатори, коли хочуть розширити свою владу? Чи є концепція імперії за своєю суттю чоловічою? Дискусія між двома письменницями та науковцями: канадською есеїсткою Розмарі Салліван, біографом і автором «Дочки Сталіна», та українською поетесою та прозаїком Оксаною Луцишиною, чий роман «Іван і Феба» отримав Шевченківську премію з літератури.

 

Кошти від продажу квитків на події з українськими учасниками будуть передані Українській національній федерації Канади – відділення в Монреалі.

 

 

Придбати квитки на фестиваль можна за посиланням. Середня ціна близько 10 доларів за один. Кожен придбаний квиток принесе вам книжковий купон такої ж вартості. Його ви можете обміняти на книжки  у двох партнерів фестивалю.

 

Фестиваль створений у 1997 році благодійною організацією Blue Metropolis Foundation, місія якої полягає в тому, щоб об’єднати людей різних мов і культур навколо задоволення від читання та сприяти більшій творчості та кращому взаєморозумінню між культурами. Фонд  проводить фестиваль щорічно, а також пропонує низку освітніх та соціальних програм.

Підтримайте проект

Фондуючи незалежну редакцію Читомо, ви допомагаєте зростити нове покоління
професіоналів видавничої справи і збільшуєте кількість хороших книжок у світі.

Підтримайте проект