бібліотеки

На Донеччині окупанти вилучають із бібліотек підручники з української літератури й історії

25.05.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Російська армія на тимчасово окупованих територіях Донеччини вилучає із бібліотек підручники з української історії та літератури «екстремістського» змісту. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у своєму телеграм-каналі.

 

Літературу вилучають працівники бібліотеки імені Надєжди Крупської в Донецьку. Наразі вони «опрацювали» бібліотеки в селищах Мангуші та Нікольському. Усі українськомовні книжки вилучили для знищення.

 

«Окупанти почали інвентаризацію бібліотечних, шкільних та інших книжкових фондів. Тому що, виявляється, «молодь Донбасу — проти екстремізму», – написав Андрющенко. Він уточнив, що до екстремістської літератури належать всі підручники історії України й української літератури: на думку окупантів, Степан Бандера і Василь Стус — екстремісти.

 

Андрющенко нагадав, що саме бібліотека імені Крупської в Донецьку після відновлення незалежності була центром культурного розвитку молоді й боротьби зі спадщиною радянського союзу.

 

Нагадаємо, у березні в бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почались вилучення української історичної та художньої літератури, яка не збігається з постулатами кремлівської пропаганди.

 

Читомо започаткувало обговорення вилучення російських і радянських книжок з українських бібліотек. Думки українських діячів культури можна знайти за посиланням.

 

Читайте також: Культурна катастрофа: які пам’ятки знищили російські окупанти

 

Чільне фото: телеграм-канал Людмили Денісової