Андрій Курков

У Канаді має відбутися дискусія за участі Андрія Куркова і російського/ї автор/ки Маші Гессен

21.09.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Міжнародний авторський фестиваль у Торонто планує провести подію «Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні, що триває». Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив український письменник Артем Чех.

«Один із найвідоміших українських письменників, Андрій Курков, працював журналістом в Україні та проходив військову службу наглядачем у в’язниці в Одесі, перш ніж стати автором визнаних критиками романів і науково-популярних книжок, зокрема “Щоденника вторгнення” — розповіді з перших вуст про вторгнення в Україну. Штатний/а автор/ка New Yorker Маша Гессен — відомий/а російсько-американський/а журналіст/ка і мислитель/ка, які багато писали про скочування Росії до тоталітаризму за правління Владіміра Путіна та його глобальні наслідки. Маргарет Етвуд, яка є модераторкою події, представить тему вечора та авторів — обидва спікери мають надзвичайні знання про війну в Україні, геополітичні сили, а також політичних діячів, які стоять за цими силами», — ідеться в анонсі до події.

 

Подія Graeme Gibson Talk запланована на 24 вересня. Вона має відбутися у Harbourfront Center.

 

Артем Чех у своєму дописі розповів, що у травні 2023 року він, Ірина Цілик та Артем Чапай відмовилися брати участь у фестивалі The World Voices Festival у Нью-Йорку через подію, в якій «паралельно в рамках фестивалю брали участь Маша Гессен й інші хороші руські (російський контекст, жертви тоталітаризму, оця вся болотна муть)».

 

За словами Чеха, існувала домовленість, що українські автори приїжджають на фестиваль лише за умови відсутності там представників росії, незалежно від їхніх поглядів, але пізніше організатори анонсували подію за участі Маші Гессен. Чех, Цілик і Чапай відмовилися брати участь у фестивалі. Спершу організатори The World Voices Festival запропонували українським письменникам винести подію з ними поза фестиваль, але ті відмовилися. Згодом їм повідомили, що російські учасники відмовилися проводити свою дискусію. Зрештою подія Ukrainian writers at war відбулася, як і було заплановано, а керівництво фестивалю перепросило в українців за ситуацію, яка склалася.

 

«Тоді наша позиція була такою. Вона була для нас важливою. Вона була непохитною. І Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну. Напевно навіть це принесе якусь користь. Але все це трохи смердітиме російським контекстом і болотною муттю. Можливо, є якісь сподівання на те, що Етвуд, яка сидітиме за тим самим столом, дещо нейтралізує той сморід, але не певен. Просто відтепер все, що говоритиме Андрій Юрійович з міжнародних майданчиків, видаватиметься мені нечесним і неправильним», — написав Артем Чех.

 

Він додав, що піднімає цю дискусію не заради скандалу, а тому, щоб не змовчати у ситуації, яка «обурює і наповнює люттю».

 

 

«Готуйте лобне місце. Мені до хейту не звикати. Гессен заслала десятки тисяч доларів на допомогу Україні, до Росії має ще менше відношення ніж Шишкін, громадянин Швейцарії. Якщо проведете референдум щодо того: зрадник я чи ні і народ проголосує, що зрадник, то я замовкну і більше в міжнародному публічному просторі виступати на тему російської агресії не буду», — написав Андрій Курков у коментарях під дописом Чеха.

 

 

 

Переглянути анонс події Graeme Gibson Talk можна за посиланням. Подію організовують у партнерстві з PEN Canada та IDEAS радіо CBC.

 

Як повідомлялося, Маша Гессен (ідентифікує себе як небінарну особу та використовує гендерно-нейтральні займенники) вийшли зі складу PEN America через скасування заходу за участі російських письменників на фестивалі The World Voices Festival. Підставою для скасування події стала відмова українських письменників Артема Чеха, Ірини Цілик й Артема Чапая брати участь в фестивалі, де присутні росіяни. Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

 

Читайте також: Як митці України реагують на заяву Маші Гессен про шантаж українцями PEN America

 

Чільне зображення: Toronto International Festival of Authors