сковоро

У Словаччині видали «Байки» Григорія Сковороди

20.08.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

 У Словаччині вийшла друком збірка байок та мініатюр Григорія Сковороди Drahý priateľ! («Дорогий друже!») у перекладі Івана Яцканина.

Книжка Drahý priateľ! містить байки «Бджола і Шершень», «Пес і Вовк», «Жаби», «Вітер і Філософ», «Орел і Сорока», «Щука і Рак», «Лев і Мавпи» та мініатюри («не розум з книг, а книги з розуму з’явилися»; «розумних на світі багато, але не всі здатні думати»; «ціну часу усвідомлюєш тоді, коли він закінчується»; «горіх без ядра нічого не вартий, як і людина без серця»; «сміх – рідний брат радості»; «як посієш в молодості, так пожнеш у старості» та десятки інших). У виданні вміщене оригінальне звернення Григорія Савича до майбутніх поколінь.

 

У післямові до видання Іван Яцканин, крім іншого, зупиняється на участі Сковороди в експедиції європейськими країнами (1745 – 1750), під час якої філософ відвідав і кілька міст Словаччини (Свидник, Бардіїв, Пряшів, Кошице, Братислава…).

 

Про творчість Сковороди уже говорили словацькою:

 

  • 1974-го у видавництві «Татран» вийшло поетичне вибране Павла Тичини «Золотий гомін» у перекладах Маріана Гевеші та Яна Замбора, де міститься й уривок із відомої поеми-симфонії «Сковорода»;
  • трнавський євангелістський календар за 1985 рік подав уривки з філософських праць та зразків літературної творчості Сковороди в перекладі Павла Ґабріша;
  • 1996-му братиславський «Літературний тижневик» презентував байки та афоризми Сковороди, а газета «Слово» опублікувала студію відомого славіста Миколи Неврлого «Український Сократ».

 

«Саме завдяки невтомним зусиллям Неврлого словаки дедалі глибше пізнавали феномен Сковороди, а 8 жовтня 2003-го з ініціативи Миколи Ярославовича в середмісті Братислави на вулиці Панській, 26 Сковороді відкрили пам’ятну дошку як яскраве свідчення перебування великого філософа на теренах Словаччини», — зазначає Іван Яцканин.

 

Видання ілюстроване графічними мініатюрами Яна Тілняка та Василя Чебаника.

 

 

Нагадаємо, раніше «Байки» Григорія Сковороди видали в Румунії, Македонії та Болгарії.

 

Читайте також: Безтурботний самітник, гоноровий химерник сповідує самовладання – Сковорода

 

Джерело: Закарпаття онлайн

Чільне зображення: risu.ua

що більше читаєш – то ширші можливості