Катерина Гандзюк

Український ПЕН закликає притягнути до відповідальності винних у вбивстві Гандзюк

05.11.2018

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу закликає правоохоронні органи зробити усе можливе для того, щоби притягнути до відповідальності винуватців вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк. Про це стало відомо з відкритої заяви, опублікованої на сайті організації.

 

Український ПЕН звернувся до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ та голови Служби безпеки України із вимогою вжити всіх належних заходів, аби забезпечити неупереджене та ефективне розслідування вбивства Катерини Гандзюк, а також зробити все для того, щоб запобігти подальшим погрозам та нападам на українських громадських активістів та правозахисників, зокрема через забезпечення невідворотності покарання виконавцям, організаторам та замовникам таких злочинів.

 

«Це жорстоке вбивство не можна розглядати як наслідок локального конфлікту, адже за останні місяці правозахисні організації зафіксували в Україні десятки нападів на активістів і правозахисників. Більшість із цих випадків не розслідується ефективно, а винних не притягують до відповідальності», – говориться у тексті заяви.

 

Також у ПЕН-клубі нагадали, що безпека та правосуддя – це ті базові цінності, які має забезпечувати держава для своїх громадян.

 

«Безкарність породжує вседозволеність. Безкарність породжує відчуття страху й незахищеності. Але найгірше, що безкарність призводить до смерті активних небайдужих українців, які хотіли побудувати сильну та справедливу державу», – сказано у заяві.

 

Із повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням.

 

Нагадаємо, що Катерина Гандзюк була керуючою справами виконавчого комітету Херсонської міської ради та радницею міського голови Херсона. До того обиралася депутаткою Херсонської обласної та міської рад, була співзасновницею Агенції громадянської журналістики «МОСТ», що займається антикорупційними та моніторинговими дослідженнями в регіоні. Брала активну участь в Євромайдані в Херсоні, була помічницею із питань правового захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Херсонській області.

 

Як громадська та політична активістка Катерина відкрито озвучувала факти корупції та зловживання службовим становищем з боку херсонських високопосадовців і перебувала в конфлікті з проросійськими політиками та правоохоронцями області.

 

31 липня 2018 року Катерину Гандзюк біля її будинку облили концентрованою сірчаною кислотою, після чого вона отримала опіки близько 40 % шкіри та сильне пошкодження очей. Спочатку поліція розслідувала цей напад як «хуліганство» і лише згодом, під тиском громадськості, кримінальну справу було перекваліфіковано на «умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого», а ще за якийсь час – як «замах на вбивство з особливою жорстокістю».

 

4 листопада Катерина померла. У своєму останньому зверненні, записаному в реанімації Київського опікового центру, Гандзюк закликала не розглядати цей випадок лише як наслідок локального конфлікту.

 

Як відомо, нещодавно п’ятеро письменників стали новими членами українського ПЕН-клубу