Міносвіти

В Україні запровадили механізм добровільної відмови від вченого звання

16.05.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Кабінеті міністрів затвердили постанову, що визначає механізм добровільної відмови від вченого звання. Її оприлюднили на вебпорталі органів виконавчої влади України.

До затвердження рішень про присвоєння вчених звань додали ще один пункт, що дозволяє  добровільно відмовитися від свого вченого звання — доцента, старшого наукового співробітника або професора. Для цього необхідно подати до Міністерства освіти й науки завірену нотаріально або підписану електронним підписом заяву в довільній формі.

 

Після цього Міносвіти впродовж 10 днів скасує рішення про присвоєння вченого звання і визнає атестат недійсним, видавши відповідний наказ. Коли той набере чинності, вчене звання анулюється.

 

Раніше механізму відмови від звання в Україні не існувало. «У разі набрання чинності наказу МОН щодо добровільної відмови особи від наукового ступеня, рішення про присвоєння цій особі вченого звання скасовується автоматично», — повідомили в Міносвіти у коментарі медіа «УП. Життя».

 

Механізм добровільної відмови від наукового ступеня уряд затвердив 19 травня 2023 року.

 

Як повідомлялося, наприкінці травня 2023 року міністр освіти і науки Оксен Лісовий, а також голова комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки Сергій Бабак відмовилися від наукових ступенів. Обидвох представників влади підозрювали в несамостійному виконанні власних дисертаційних досліджень

 

Читайте також: Відмова від наукового ступеня – куди це веде?

 

Чільне фото (ілюстративне): lntu.edu.ua