дерусифікація

На честь Шевченка і Сковороди: на Полтавщині перейменували 14 вулиць

08.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

На Полтавщині рішенням місцевої сільської ради з топонімії Драбинівської громади усунули радянські та російські назви. Про це повідомили у Полтавському офісі Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Перейменували 14 вулиць і провулків у селах Драбинівка, Веселка, Варварівка, Дудкин Гай, Крута Балка, Галущина Гребля, Лугове, Мушина Гребля та Райдужне.

 

На Полтавщині позбулися топоніма на честь російського комуністичного письменника Максіма Горького: у селі Райдужне вулицю Горького  перейменували на честь Тараса Шевченка, а у селі Лугове — на честь Григорія Сковороди.

 

Водночас в УІНП зазначають, що в більшості нових назв вирішили вшанувати рослини і не увічнювати пам’ять видатних історичних особистостей, пов’язаних із локальною історією, або ж полеглих військових російсько-української війни.

 

«Громаду очистили від назв вулиць „Колгоспна“, які є алюзією до часів колгоспів, символу рабської експлуатації селян у СРСР і Голодомору-геноциду 1932-33 рр.», — повідомив представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

 

У селі Галущина Гребля вулицю Колгоспна перейменували на честь Тараса Шевченка, у селі Драбинівка на Затишну, у Варварівці — на Польову, у с. Мушина Гребля — на Вишневу, а пров. Колгоспний — на Оновлений.

 

Вулицю «Правди» у селі Дудкин Гай перейменували на Центральну. У селі Драбинівка вулицю 8-го березня перейменували на Лугову. У селі Веселка вулицю Мічуріна перейменували на Зелену.

 

У селі Крута Балка вулиці радянського космонавта Германа Титова відновили історичну назву Слобожанська, а в селі Лугове вулицю Першого травня перейменували на Садову.

 

Як повідомлялося, раніше на Полтавщині перейменували вулицю на честь Василя Стуса. У 2023 році там позбулися останнього пам’ятника Пушкіну.

 

Джерело: медіа «Полтавщина»

Чільне фото (ілюстративне): Микита Завілінський/Ukraїner