злочини росії

Окупаційний «суд» у Криму залишив чинним штраф кримськотатарській газеті

17.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Окупаційний Київський «райсуд» Сімферополя не задовольнив апеляційну скаргу кримськотатарської газети «Къырым» і затвердив штраф у 300 тисяч рублів за дискредитацію збройних сил рф. Про це повідомила правозахисна організація «Кримський процес».

Окупаційний суд також звинувачує головного редактора газети Бекіра Мамутова.

 

Член Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаш написав матеріал про те, чому кримчани не повинні брати участь у війні рф на території України. Саме за цей текст видання оштрафували.

 

Як пояснила юристка Ліля Гемеджи, адмінпротокол розглянули не за підсудністю: справа мала розглядатися у Сімферопольському «районному суді». Окрім того, до протоколу вносили зміни, через що був порушений порядок адміністративного провадження.

 

Переклад есею некоректний: до скарги адвокати прикріпили переклад кримськотатарських слів з онлайн-словників, який є «досить обмеженим», як повідомила Гемеджи. Перекладача не попередили про відповідальність за свідомо неправдивий переклад.

 

Адвокатка наголосила, що переклади в обох справах не відповідають законодавчим вимогам, а справи мають бути припинені за відсутністю складу правопорушення. Вона повідомила про намір подати касаційну скаргу.

 

«Після набуття чинності рішенням Київського «райсуду» газета матиме 60 днів на сплату штрафу в 300 тисяч рублів. Сума є значною та непідйомною для національного ЗМІ. Тому не лише передплатникам газети, а й усім представникам нашого народу треба згуртуватися, щоб допомогти зі сплатою цього штрафу», – наголосила Гемеджи.

 

Як відомо, раніше російська окупаційна влада Криму через суд у Сімферополі оштрафувала громадську активістку  Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації», а на початку року у помешканні правозахисниці провели обшук через поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

 

Чільне фото: Avdet.org