підручники

Підручники втридорога, нова торгова марка. Видавець пояснив, як сформували ціну

08.08.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Видавець Віктор Круглов пояснив ціноутворення друку підручників видавництвом «Атлант», про завищену вартість якого ішлося у розслідуванні NGL.media.

У своєму розслідуванні від 5 серпня 2024 року медіа повідомило, що лише за останні два місяці держустанова Міносвіти «Інститут модернізації змісту освіти» уклала 83 угоди на видання підручників з ТОВ «Видавництво Атлант». Ці угоди на загальну суму майже 163 млн грн укладені впродовж червня-липня без оголошення тендерів.

 

Усі підручники призначені для шкіл з мовами навчання національних меншин, а також для учнів з особливими освітніми потребами.

 

Згідно з підрахунками NGL.media, один підручник від видавництва «Атлант» обійдеться платникам податків у 455 грн. Замовивши друк підручників у кількох українських друкарень за тим же технічним завданням, медіа з’ясувало, що «вартість поліграфічних послуг у калькуляції “Атланту” завищена у щонайменше два рази», а вартість друку одного підручника може становити 109 грн.

 

Видавництво замовляє підручники у друкарні ТОВ «ПЕТ». Саме ця друкарня випустила усі підручники за угодами «Атланту» з «Інститутом модернізації змісту освіти» 2023 року.

 

«Отримавши від NGL.media технічне завдання з аналогічними показниками, ТОВ “ПЕТ” висловило готовність впродовж місяця видрукувати 12 тис. підручників за 871,2 тис. грн. Це майже у п’ять разів дешевше, аніж закладені “Атлантом” 4,8 млн грн», — ідеться в розслідуванні. Його автори вважають, що прибуток «Атланту» від кількамісячної співпраці з державним «Інститутом модернізації змісту освіти» може сягнути 100-120 млн грн.

 

Видавництво «Атлант» засноване у Києві власником видавничої групи «Основа» і видавництва «Ранок» Віктором Кругловим, власником видавництва «Генеза» Олегом Фурманом та власником видавничого центра «Оріон» Олегом Костенком. Директорка видавництва «Атлант» — колишня заступниця голови правління державного холдингу «Укрвидавполіграфія» Лєля Мінакова. «Укрвидавполіграфія» працює з 1998 року.

 

Віктор Круглов у коментарі, надісланому Читомо, заявив, що видавництво «Атлант» виникло з потреби видавництв «Ранок», «Генеза» та «Оріон» виконати «надскладний проєкт» з перекладу підручників мовами нацменшин та забезпечити адаптацію для осіб з особливими освітніми потребами.

 

«Підручники, які видає видавництво «Атлант», створені на основі тих, що вже пройшли конкурсний відбір і перемогли за кількістю голосів від освітян. Відповідно до особливостей проведення закупівель (пункт 13, підпункт 5), закупівля товарів, що є предметом захисту інтелектуальних прав, проводиться  з одним учасником, власником авторських прав», — написав Круглов.

 

За його словами, контракти на видання перекладних підручників та для дітей з особливими освітніми потребами були підписані у червні з вимогою надрукувати їх до 1 серпня, тому довелося розподіляти пакети замовлень між 5 друкарнями.

 

«Визначення ціни на окреме видання у статті — свідомо маніпулятивне, тому що під час замовлення менеджмент “Атланту” розглядав ціну не однієї книжки, а всього пакета замовлень. Друкарня  “ПЕТ” взялася друкувати 11 назв перекладних підручників з накладом від 112 шт до 2270 шт., 12 назв підручників для дітей з ООП з накладом від 700 до 1000 шт., 12 назв від 4000 до 10 000 шт. … Усе можна вибачити видавцям, навіть кольорового «Гаррі Поттера» за 1500 грн, а вчасно виданий  підручник для дітей з особливими освітніми потребами за 454 грн  — ніколи. Дуже добре, що порушили питання ціни на навчальні видання, тому що не може вартість інтелектуального продукту зводитися виключно до ціни поліграфії», — переконаний видавець. Він зазначив, що готовий до відкритого діалогу.

 

Зазначимо, у день виходу розслідування Міністерство освіти і науки України заявило, що почне службове розслідування щодо закупівлі Інститутом модернізації змісту освіти підручників за завищеною ціною.

 

Як повідомлялося, уряд США профінансує друк 3 мільйонів підручників для школярів України.

Читайте також: Українські букварі: латентні ідеології та потреба оновлення

 

Чільне зображення: Shutterstock