фотобуки

Фотокнига Олександра Чекменьова про повсякдення українців вийшла у Німеччині

02.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Берліні надрукували фотокнигу українського фотографа Олександра Чекменьова Faces of War («Обличчя війни»). Про це фотограф повідомив на своїй сторінці в інстаграмі.

Видання вийшло у видавництві «Kerber», що спеціалізується на книжках про фотографію, мистецтво й культуру, і продає свою продукцію у більш ніж 80 країнах світу. Редактор — Кріс Йорк, фоторедактор — Андрій Ломакін, перекладав Артур Бондар.

 

Над цією фотокнигою Олександр Чекменьов працював понад два роки. 

 

 

За словами фотографа, у першій частині видання — 24 портрети киян, які опублікували у The New York Times Magazine на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році.

 

Друга частина книжки містить 53 портрети цивільних, які пережили окупацію.

 

«Їхні історії є свідченням воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами проти мирного населення України», — зазначив Олександр Чекменьов.

 

 

 

Фотограф також розповів, що книжка пізніше вийде й в Україні.

 

Книжку можна придбати на сайті видавництва «Kerber» за 45 € (2 050 ₴).

 

 

В анотації до книжки зазначено, що фотограф зосереджується на житті українців і їхньому досвіді протистояння російській агресії.

 

«З глибокою чутливістю Чекменьов зображує людей, які відважно протистоять війні у повсякденному житті, працюючи в імпровізованих їдальнях, шукаючи притулку від постійних обстрілів у тунелях метро або активно намагаючись допомогти своїм ближнім», — йдеться в анотації.

 

Також у видавництві додали, що всі портрети зроблені в темряві. Фотограф підсвічує обличчя й руки людей за допомогою ліхтарика, щоб закцентувати на тому, що найважливіше для фотографа.

 

«Для мене люди завжди стоять на першому місці. Країна складається з людей, і я хочу зробити видимим кожного з них і вшанувати їх через свої фотографії», — поділився фотограф.

 

Олександр Чекменьов — український фотограф родом з Луганська. З 1991 до 1997 року знімав усе «у стіл». У вільний від роботи час фотографував на вулицях і вдома людей, які найбільше постраждали від економічної кризи після розпаду Радянського союзу.

 

Його роботи публікували в New York Times Lens Blog, Time Magazine, The Guardian і Vice Magazine.

 

Як повідомлялося, престижна премія Rencontres d’Arles нагородила фотощоденник харківського художника Владислава Краснощока «Больнічка».

 

Читайте також: Шляхи пам’яті та боротьби: 5 нових фотокниг про Україну

 

Мейнстрім чи статусна річ: як зробити фотокнигу успішною

 

Світлини: інстаграм-сторінка Олександра Чекменьова