документація війни

Снайдер і Жадан відкрили інституцію, яка документує досвід війни

09.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Львові американський історик Тімоті Снайдер і український письменник й військовослужбовець Сергій Жадан відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію «INDEX» — «Institute for Documentation and Exchange» («Інститут документування і взаємодії»). По це повідомили на сайті Львівської міської ради.

Інститут документування і взаємодії гуртує ініціативи, що документують російську війну проти України, а також сприяє міжнародній інтелектуальній взаємодії за допомогою стипендій і грантів для дослідників і дослідниць, культурних діячів і діячок з України та з-за кордону. Його створив Інститут гуманітарних наук Відня. Ініціював його заснування Тімоті Снайдер.

 

 

Крім Снайдера і Жадана, до відкриття долучилося чимало гостей з-за кордону, українські журналісти, культурні діячі, професори, видавці тощо. Також подію відвідав міський голова Львова Андрій Садовий.

 

«Тенденція така: якщо посадити у Львові дерево, то через рік приїдеш на відкриття  інституції. Так це спрацювало у випадку з професором Тімоті Снайдером», — зазначив Садовий на своїй фейсбук-сторінці.

 

Снайдер прочитав лекцію про важливість документування українського досвіду війни: «Факти не виникають самі по собі. Те, що сьогодні є очевидним, завтра таким не буде. Але те, що очевидне, буває важко висловити словами, бо воно здається таким зрозумілим, що аж не потребує опису. Тому факти треба зберегти та передати для майбутніх поколінь».

 

 

Також відбулася розмова-дискусія Снайдера і Жадана, яку модерувала журналістка і віцепрезидентка Українського ПЕН Мирослав Барчук. Наприкінці події Жадан зачитав уривки зі своїх прозових творів.

 

 

Як відомо, інституцію створили у квітні 2024 року.

 

Як повідомлялося, Снайдер додав до авдіоверсії своєї книжки «Про тиранію. Двадцять уроків XX століття» 20 нових уроків про Україну та російсько-українську війну. Також він назвав 10 причин, чому світ має перейматися перемогою України.

 

Читайте також: 10 найважливіших тез про свободу, сказаних Снайдером.

 

Як емпатія долає тиранію: графічна версія 20-ти уроків Тімоті Снайдера

 

Тімоті Снайдер про вторгнення в Україну та зародження російського шизофашизму

 

Світлини: Роман Балук/Львівська міська рада