державна мова

У 2024 українці менше скаржаться на російськомовну версію сайтів, ніж у 2023

18.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

З початку 2024 року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 421 скарга щодо порушень закону, який вимагає використовувати українську мову на сайтах, що пропонують товари та послуги в Україні. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь на своїй фейсбук-сторінці.

Ці скарги стосуються порушень частини шостої статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка вимагає, щоб версія сайту українською мовою завантажувалась за замовчуванням.

 

«На жаль, не всі підприємства виконали вимоги закону. Деякі сайти досі мають стартову сторінку іноземною мовою, хоча закон чітко визначає, що українська версія повинна бути основною», — зазначив Тарас Кремінь. Він також відзначив, що кількість скарг цього року знизилася на 50% у порівнянні з минулим роком, що свідчить про поступове впровадження законодавчих вимог на багатьох сайтах.

 

Протягом 2024 року на підставі скарг перевірили 161 сайт-порушник. Більшість із них виправили мовну версію ще до завершення перевірки.

 

«Станом на 10 вересня 2024 року ми винесли 49 попереджень та накладено 16 штрафів. Порушення стосувалися відсутності української версії сайту або того, що за замовчуванням завантажувалась інша мова», — додав Кремінь.

 

За його словами, існує ще одна складність — багато сайтів не публікують свої реєстраційні дані (назву компанії, код ЄДРПОУ або адресу), що ускладнює їхню ідентифікацію для притягнення до відповідальності. «Щодо тих сайтів, власників яких не вдалося встановити, ми звертаємося до поліції й податкової служби. Порушники не уникнуть відповідальності. Ми використовуємо всі можливі механізми адміністративного впливу», — запевнив Кремінь.

 

Зазначимо, з 16 липня 2022 року за порушення мовного закону в інтернеті передбачили штрафи від 3400 до 5100 грн за перше порушення і від 8500 до 11900 грн за повторне протягом року. Громадяни можуть повідомити про порушення через електронну форму на сайті Уповноваженого, надіслати повідомлення електронною поштою або за адресою офісу в Києві.

 

Як повідомлялося, за 6 місяців 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 2020 звернень громадян про порушення мовного закону.

 

Читайте також: Зазіхання на статус української мови як державної неприпустимі – Тарас Кремінь

 

Чільне фото: Ілля Колесник/Forbes Ukraine