Велика Британія

У Лондоні планують презентацію книжки директора Ермітажу, яку британці відмовилися друкувати

26.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

1 жовтня 2024 року в Лондоні в просторі Colony Green Room має відбутися презентація книжки “Culture as Scandal: The Hermitage Story” авторства Міхаіла Піотровського, директора Державного Ермітажу в Санкт-Петербурзі, та британської журналістки Джеральдін Норман. Про це Читомо повідомила літературна критикиня й кураторка Оксана Щур.

Книжка присвячена численним скандалам, що виникали навколо Ермітажу протягом його більш ніж 300-річної історії, і порушує такі теми, як крадіжки, корупція, питання реституції культурних цінностей та конфлікти навколо сучасного мистецтва.

 

Попри те, що книжка отримала фінансування від видавництва Lund Humphries і мала вийти у 2022 році, її публікацію скасували через повномасштабне вторгнення росії в Україну та активну підтримку Піотровським політики росії. У результаті жодне велике видавництво не погодилося випустити книжк і вона була видана самостійно через платформу Amazon (видавництво Book Publishing Pros). Російською мовою її надрукували у видавництві «Слово» у Москві.

 

Це видання стало частиною серії заходів, присвячених культурній місії музею, яку Піотровський активно просував під час своїх перших 20 років на посаді директора.

 

Важливо зазначити, що Ермітаж неодноразово звинувачували у крадіжці українських культурних цінностей, зокрема під час радянської окупації, коли музей поповнювався іконами, книжками та творами мистецтва, вивезеними з України.

 

 

Міхаіл Піотровський обіймає посаду директора Державного Ермітажу з 1992 року, змінивши на цій посаді свого батька, Боріса Піотровського. Декан факультету азійських та африканських досліджень і завідувачем кафедри музеєзнавства Санкт-Петербурзького університету. Автор багатьох публікацій з арабської історії, ісламу та музеєзнавства, має багаторічний досвід археологічних робіт на Кавказі, в Центральній Азії та Ємені. Дійсний член Російської академії наук і Російської академії мистецтв.

У червні 2022 року охарактеризував російську культурну політику як частину «військової спецоперації»: «Наші останні виставки за кордоном — це просто потужний культурний наступ. Якщо хочете, свого роду “спецоперація”. Яка багатьом не подобається. Але ми наступаємо. І нікому не можна дати перешкодити нашому наступу… До початку спецоперації в Україні виставки російських музеїв були всюди… Це і була наша, якщо хочете, «спецоперація», великий культурний наступ».

 

Джеральдін Норман — колишня журналістка The Times та The Independent, авторка книжки музею «Ермітаж: Біографія великого музею» (1997) та біографії Піотровського і його батька «Династичне правління» (2016). Певний час була директоркою Ермітажних кімнат в Сомерсет-хаусі (2000-2001), а згодом заснувала місцевий осередок «Друзів Ермітажу». У 2011 році була нагороджена Орденом Британської імперії за заслуги у розвитку британсько-російських відносин в галузі образотворчого мистецтва.

 

Як повідомлялося, в Україні планують видати книжку Крістофера Міллера «До нас прийшла війна: життя та смерть в Україні».

 

Читайте також: Видавництво Bloomsbury використало фото з України на обкладинці книжки про рф

 

Чільне зображення: колаж Читомо