держбюджет

УКФ у 2025 році може опинитись під загрозою втрати фінансування

27.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Наглядова рада Українського культурного фонду (УКФ) представила концепцію розширення партнерств, спрямовану на розвиток та збереження інституційної спроможності Фонду в умовах воєнного стану. Про це повідомили на сайті фонду.

Основна мета концепції – знайти альтернативні джерела фінансування та забезпечити співпрацю з приватними й міжнародними фондами.

 

Під час презентації та дискусій за участі голови фонду Наталії Кривди і членів наглядової ради Богдана Логвиненка та Володимира Воробея обговорювали можливість того, що державне фінансування фонду у 2025 році може бути різко скорочене або повністю припинене. «Така ситуація ставить під загрозу інституційну спроможність УКФ як зараз, так і на період повоєнного відновлення України», — переконані в установі.

 

Наталія Кривда пояснила: «Бюджет України на 2025 рік відображає надзвичайно складні пріоритети держави, яка змушена спрямовувати значні ресурси на оборону, відновлення критичної інфраструктури, соціальну підтримку населення та економічну стабільність. У цьому контексті фінансування культури не може бути настільки достатнім, як ми всі цього бажаємо. Однак це зовсім не означає, що ми маємо сидіти склавши руки, не шукаючи шляхів та джерел додаткового фінансування».

 

Згідно з новою концепцією партнерства планують створити портфоліо програм на умовах співфінансування, що дозволить залучати додаткові кошти. Партнерам також пропонують фінансувати інституційні програми, які відповідають їхнім пріоритетам.

 

У своїй колонці для УП голова правління Коаліції дієвців культури Ольга Сагайдак зазначила, що проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає незначне скорочення видатків на культуру на 0,4%, однак реальне скорочення, з урахуванням девальвації гривні та зростання цін, становить 35,5%. За її словами, це означає, що фінансування вистачить лише на зарплати та комунальні послуги, тоді як інші витрати будуть обмежені.

 

Загалом фінансування УКФ може скоротитися на 32,5%, що значно ускладнить роботу фонду.

 

Як повідомлялося, новою директоркою УКФ стала Анастасія Образцова, а членами наглядової ради фонду стали Богдан Логвиненко, Володимир Воробей, Олександр Книга та Юрій Савчук.

 

Чільне зображення: УКФ