пропаганда рф

ПАРЄ закликає накласти санкції на пропагандистські російські медіа

02.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала запровадити санкції проти російських пропагандистів та державних медіа. Про це повідомила членкиня постійної парламентської делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Резолюцію «Пропаганда та свобода інформації в Європі» підтримали 117 депутатів. За слова Євгенії Кравчук, вона фіксує, що держави-члени Ради Європи мають захищатися від усіх форм пропаганди, зокрема пропаганди війни, підбурювання до геноциду та інших міжнародних злочинів, а також тероризму, ненависті та дискримінації.

 

Українська делегація посилила текст документа, внісши правки, які передбачають:

  • запровадження цільових санкцій проти російських медіа, як-от RT та пов’язаних з ним осіб, оскільки їхня діяльність суперечить журналістській етиці і становить загрозу національній безпеці держав-членів;
  • введення санкцій проти пропагандистів, таких як Марґаріта Симоньян, Ольґа Скабєєва, Владімір Соловйов та інших;
  • визнання того, що РПЦ є інструментом кремлівського режиму для впливу та пропаганди.

 

Асамблея також рекомендує державам-членам створити незалежні регулятори для нагляду за медіа, сприяти рівному доступу до інформації, підтримувати розвиток медіаграмотності, інвестувати в програми медіа- та громадянської освіти, а також забезпечити незалежність суспільних мовників та прозорість медіавласності та фінансування.

 

«Злочинна російська пропаганда — це нині найбільша загроза свободі інформації як у Європі, так і поза її межами. Прийнята резолюція — важливий крок до боротьби з нею», — заявила Євгенія Кравчук.

 

Як повідомлялося, комітет культури ПАРЄ визнав стирання української культурної ідентичності інструментом війни росії проти України й частиною політики геноциду, спрямованої на знищення української нації. Окрім того, ПАРЄ визнала геноцидний намір росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності.

 

Чільне зображення: фейсбук-сторінка Євгенії Кравчук