злочини росії

«Репортери без кордонів» закликали розслідувати смерть Вікторії Рощиної

11.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала до розслідування обставин смерті української журналістки Вікторії Рощиної. Відповідну заяву оприлюднили на сайті організації.

За даними організації, Вікторія Рощина стала 13-ю журналісткою, яка загинула внаслідок своєї професійної діяльності з початку повномасштабного російського вторгнення. Вона також є однією з 20 українських журналісток, затриманих росією за репортажі.

 

За словами керівниці відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанни Кавельє, організація неодноразово зверталася до російської влади з вимогою надати інформацію про затримання та загибель журналістки, але досі жодних відповідей не отримано.

 

Премія імені Георгія Ґонґадзе та медіа hromadske закликають усіх небайдужих прийти на акцію вшанування пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної, що відбудеться 11 жовтня о 19:00 на Майдані Незалежності поблизу простору з прапорами на честь загиблих під час війни росії проти України.

 

Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через росію) за три дні.  Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

 

У квітні 2024 року міністерство оборони рф відповіло на запит батькові журналістки Володимира Рощина, визнавши, що її утримують на території росії. Родина Рощиної подавала запит до так званої прокуратури Маріуполя, де їм повідомили про відсутність кримінальних проваджень щодо журналістки.

 

У 2022 році Вікторію Рощину вже захоплювали в полон: зв’язок із журналісткою редакція медіа «Громадське» втратила 12 березня, коли Вікторія Рощина перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. Також в Офісі генерального прокурора розпочали кримінальне провадження за фактом викрадення окупантами журналістки. Згодом, 22 березня, Громадське повідомило, що окупанти звільнили журналістку і змусили записати відео із запереченням претензій до спецслужб рф.

 

Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході й півдні України, працювала з темами криміналу та судового процесу. Працювала на «Українському радіо», «UA:Першому», писала для «Крим.Реалії», «Цензор.нет», «Громадського». Напередодні першого викрадення вона планувала зробити матеріал про життя Маріуполя в окупації.

 

Як повідомлялося, «Репортери без кордонів» вимагають звільнити ув’язнену у Криму журналістку Данилович.

 

Чільне зображення: RSF