журналісти

Українські медійники закликають розслідувати вбивство Вікторії Рощиної

12.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Українські журналісти закликають міжнародні організації та інституції розслідувати вбивство української журналістки Вікторії Рощиної, яка загинула в російському полоні, та вжити невідкладних заходів для перевірки стану і захисту прав українських журналістів, які перебувають в російському полоні. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Інституту масової інформації.

«Знаючи, що Вікторія Рощина перебувала в ув’язненні понад року і що до російського полону вона була фізично здоровою, ми маємо всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні», — ідеться в заяві.

 

Журналісти закликали колег з українських, закордонних та міжнародних медіа висвітлити  вбивство Вікторії Рощиної, провести незалежні розслідування обставин смерті Вікторії та допомогти розказати світу про долю українських журналістів, які наразі перебувають в російському полоні. «Міжнародні інституції, наділені мандатами захищати права людини, повинні діяти рішуче і негайно. Ми закликаємо міжнародні організації вжити невідкладних заходів для перевірки стану і захисту прав 29-ти цивільних українських журналістів, що наразі перебувають в полоні РФ», — наголошують у заяві.

 

Окрім того, медійники зкликали Міжнародний Комітет Червоного Хреста виконувати свій мандат на повну силу і регулярно відвідувати полонених, організувати постійні місії з моніторингу в’язниць РФ, де утримуються українські журналісти, публічно звітувати про їхній стан і докласти всіх зусиль, включно з публічним тиском на РФ, аби гарантувати полоненим дотримання базових прав і захист від жорстокого поводження. Журналісти переконані, що наразі діяльність МКЧХ не відповідає вимогам і обсягам колосальної гуманітарної кризи, спричиненої російської агресією.

 

Медійники також звернулися до ООН, ОБСЄ та ПАРЄ. Повну заяву можна прочитати за посиланням.

 

Зазначимо, 11 жовтня в Києві на Майдані Незалежності відбулася акція пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної.

 

Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході й півдні України, працювала з темами криміналу та судового процесу. Працювала на «Українському радіо», «UA:Першому», писала для «Крим.Реалії», «Цензор.нет», «Громадського».

 

Вона зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через росію) за три дні.  Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

 

У квітні 2024 року міністерство оборони рф відповіло на запит батькові журналістки Володимира Рощина, визнавши, що її утримують на території росії. Родина Рощиної подавала запит до так званої прокуратури Маріуполя, де їм повідомили про відсутність кримінальних проваджень щодо журналістки. 10 жовтня стало відомо, що Вікторія Рощина померла в російському полоні.

 

У 2022 році Вікторію Рощину вже захоплювали в полон: зв’язок із журналісткою редакція медіа «Громадське» втратила 12 березня, коли Вікторія Рощина перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. Також в Офісі генерального прокурора розпочали кримінальне провадження за фактом викрадення окупантами журналістки. Згодом, 22 березня, Громадське повідомило, що окупанти звільнили журналістку і змусили записати відео із запереченням претензій до спецслужб рф.

 

Як повідомлялося, «Репортери без кордонів» також закликали розслідувати смерть Вікторії Рощиної.

 

Чільне зображення: ІМІ