шрифти

З’явилися нові українські шрифти, які можна завантажити за донат

18.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

В Україні презентували нові кириличні шрифти — Taktika Sans та TwidGrotesk. Про це повідомили креативні агенції, що ініціювали розроблення.

Ця ініціатива покликана мотивувати українських дизайнерів на створення більшої кількості власних кириличних шрифтів, адже це є частиною процесу дерусифікації.

 

«Після початку повномасштабного вторгнення багато шрифтів, які ми використовували раніше, стали недоступними, адже їх створювали російські дизайнери. Тому ми відчули свою відповідальність за наповнення ринку українськими шрифтами та підтримку розвитку національного дизайну», — ділиться Ілля Почкун, креативний директор та співзасновник Taktika.

 

 

Автором шрифта Taktika Sans став дизайнер Максим Кобузан, який раніше створив шрифти для проєктів Intertop та MasterZoo. Дизайн шрифта Taktika Sans натхненний неогротесками середини XX століття. Водночас він містить легкі карикатурні форми, нагадуючи поєднання Helvetica та Eurostyle. Отримати шрифт можна, задонативши на банку від 500 гривень, лінк для завантаження з’явиться автоматично. Кошти будуть спрямовані до фонду «Порт Франківськ», який координує закупівлі і доставлення необхідного до гарячих точок фронту.

 

«Щоб наш шрифт не залишався ексклюзивним, ми вирішили зробити його доступним для всіх дизайнерів за донат, перетворивши це на внесок у розвиток української креативної спільноти», – каже Почкун.

 

Шрифт від маркетингової агенції twid отримав назву TwidGrotesk. Шрифт створив Дмитро Растворцев, який є автором багатьох відомих українських шрифтів, серед яких: державний e-Ukraine, фірмовий шрифт NAMU та шрифт, створений на основі почерку Тараса Шевченка. Основою для створення TwidGrotesk став найпопулярніший шрифт Баугаузу та Де Штиль, а також українських панфутуристів і конструктивістів на 1920-х років. У шрифті літери «к», «ж», «ґ» та «ш» мають виносні елементи, що відрізняє TwidGrotesk на тлі кириличних аналогів.

 

 

«Ми давно відчували гостру нестачу якісних кириличних неогротескних шрифтів, особливо тих, які не мають російського походження. Наша мета — забезпечити ринок новими можливостями для творчого вираження, підкреслюючи українську ідентичність у дизайні», – розповідає засновник та креативний директор twid Алекс Твіста

 

Шрифт TwidGrotesk також доступний до завантаження за донат на банку (від 500 гривень), кошти з якої будуть перераховані до фонду «Вовків Да Вінчі», що займається зборами коштів для одноіменної бригади.  

 

Також агенції планують провести публічну дискусію про українські шрифти. Дату та місце проведення події анонсують згодом. 

 

Як повідомлялось, український шрифт «Абетка» здобув перемогу на одному з головних щорічних європейських конкурсів у галузі комунікаційного дизайну European Design Awards.

 

Читайте далі: Шрифти, створені жінками: найцікавіші українські гарнітури

Зображення надані креативними агенціями.