арабо-ізраїльський конфлікт

Палестинська книжкова програма відбулася за межами Франкфуртської виставки

21.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Палестинська спільнота у Німеччині упродовж 19-20 жовтня організували Palestinian Liberatory Book Fair. Про це повідомила кореспондентка Читомо.

Ярмарок розмістили за межами Франкфуртської виставки, оскільки у ній участь палестинцям була заборонена.

 

Стенди представників Палестини розмістили навпроти виходу із метро «Messe», неподалік біля одного із входів до Франкфуртської книжкової виставки.

 

 

«Ми не просимо Франкфуртську книжкову виставку змінити свою позицію щодо представлення Палестини. Ми хочемо видимості дійсного геноциду у Палестині і голосів авторів для книжкової спільноти. Тому ми розмістили свої стенди — для проговорення колонізації Палестини сіоністами, для представлення історій своїх авторів, для ствердження, що Палестина — не є “порожньою землею”, якби це не хотіли стверджувати наші колонізатори, а це багата і цікава культура», — розповіла для Читомо координаторка преси Aitak Barani від організації Palestina verein.

 

 

Важливою функцією стендів є збір книжок про Палестину і про різні види колоніалізму від різних видавців, аби створити рухому бібліотеку у Німеччині. Деталі про ініціативу — на інстаграм-сторінці Палестинської бібліотеки у Франкфурті.

 

На стендах тривали дискусії, поетичні читання, музичні перформанси, кінопокази, а також фотовиставка. Події транслювалися на сайті Palestina verein.

 

На Франкфуртській виставці палестинських видавців не було, проте можна було знайти окремі книжкові проєкти на підтримку Палестини. 

 

Серед подій про цю війну — публічна дискусія від Amnesty International Deutschland e.V. з Омрі Боемом, ізраїльсько-німецьким філософом, лауреатом премії Ляйпцизької книжкової виставки «За європейське порозуміння» у 2024 році, та Нахед Самор (Nahed Samour), ісламознавицею і правозахисницею. 

 

Крім того, на стенді арабського видавництва Sunono, зареєстрованого у Великій Британії, яке спеціалізується на арабській літературі для дітей, представили тільки одне видання — Gaza I Spy. Це фотокнига про життя дітей у Газі на тлі війни з Ізраїлем. Фотографи Анас Айяд і Хамам Аль-Зайтунія зробили понад 200 знімків з жовтня 2023 року по 2024 рік.

 

Стенд арабського видавництва Sunono. Фото: Ірина Батуревич

 

Palestina verein e.V. («Асоціація Палестини») — громадська організація, мета якої —  надання Палестині, палестинцям і палестинській солідарності голосу через інформаційну та освітню роботу. Організація зареєстрована у Франкфурті-на-Майні від січня 2022 року.

 

Читати також: На Франкфуртському книжковому ярмарку скасували нагородження палестинської авторки

 

Фото: інстаграм-сторінка Палестинської бібліотеки у Франкфурті