нові видавництва

Заснували видавництво «Контур», що друкуватиме філософські книжки

22.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

В Україні заснували нове видавництво «Контур», яке спеціалізується на перекладах теоретичних праць з філософії, історії, культури й мистецтва. Про це повідомили засновники видавництва.

Мета видавництва — зробити філософію невід’ємною частиною української культури й життя людини, а також створити платформу для інтелектуальної літератури, яка змінює уявлення про світ і його можливості.

 

Видавництво планує публікувати праці класичних і провідних сучасних філософів і мислителів. У команді вважають переклади цих праць «важливим інструментом для осмислення засадничих питань і культурних явищ, а також — ключовими для розвитку філософської термінології українською». Також хочуть створювати простір для обміну ідеями й діалогу.

 

Анастасія Холявка з «Контура» в ексклюзивному коментарі Читомо розповіла, що видавництво хоче підсилювати маловідомі, маргінальні голоси, робити впливовими сучасних філософів і руйнувати уявлення про філософію як про сферу, в якій не відбувається нічого нового.

 

Планують видавати три серії:

 

  •  «Маяки» — класика філософії;
  • «Горизонти» — науково-популярні тексти, які роблять філософію доступною;
  • «Концепти» — книжки, які відображають складність і багатогранність сучасного філософського поля.

 

Також Анастасія Холявка запевнила, що ситуація з перекладачами філософської літератури значно покращилася завдяки ініціативі «Міжвухами», що займається підготовкою перекладачів цього напрямку. Команда «Контура» має мережу контактів людей, які займаються філософією і можуть перекладати, редагувати й консультувати.

 

«Наш досвід показує, що ситуація дефіциту перекладачів не є страшною, а ось негнучкість, відсутність діалогу в середовищах і творчий егоїзм несуть набагато більше загрози», — зазначила Анастасія Холявка.

 

Тож у видавництві планують залучати до роботи над книжками різних фахівців.

 

«Крім перекладачів, є наукові консультанти, дослідники, які в діалозі можуть напрацювати спільні рішення. Перекладаючи філософію, ми не лише відкриваємо певні праці, але й розвиваємо українську термінологію і підхід до перекладів. Хочеться вірити, це спричинить більший інтерес до професійного розвитку в цій царині», — додала Холявка.

 

Цільова авдиторія видання — читачі, які цінують повільне, вдумливе читання й не бояться складних текстів. 

 

До команди «Контура» входять люди з досвідом у сфері публічної філософії й культурних досліджень: Анастасія Холявка, Юлія Куліш, Василь Корчевний, Володимир Євтушенко, Роман Оксенюк і Уляна Дмитрусь.

 

Спочатку команда створила Café philosophique Lviv, яке наслідувало формат зустрічей французьких інтелектуалів початку XX століття. Потім у 2019 році з’явилося медіа «Контур», де публікували тексти про культуру, літературу, кіно, мистецтво і філософію. Нині ж команда вирішила створити однойменне видавництво.

 

Перші чотири книжки «Контура» уже можна передзамовити на їхньому сайті:

 

  • «Есеї або поради, громадянські та моральні» Френсіса Бейкона;
  • «Чому існує світ?» Джима Голда;
  • «Стерте задоволення» Катрін Малабу;
  • «Після скінченності» Кантена Меясу.

 

 

Як повідомлялося, засновник видавництва «Прометей» Андрій Носач запускає нонфікшн видавництво «Атена».

 

Читайте також: Як це — відкрити видавництво під час війни і пандемії

 

Зображення надані видавництвом.