видавництво Грамота

У підручнику з української мови для десятого класу виявили посилання на порносайт

20.05.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

За посиланням, яке використали у підручнику з української мови для десятого класу, можна зайти на порносайт. Про обставини, за яких посилання потрапило у книжку, повідомив на своїй фейсбук сторінці автор книжки Олександр Авраменко.

 

За його словами, така ситуація виникла після друку всього накладу, в зв’язку зі змінами на сайті, на який посилались під час написання підручника.

 

«Друзі, неподобство, яке сталося з моїм підручником «Українська мова. 10 клас» (2018), потребує коментаря. На сторінці 189 згаданого навчального видання (після тексту про шкільну форму) у дужках зазначено сайт, з якого взято текст статті (з метою дотримання авторського права), – назва сайту Новомиргородського району Кіровоградської області. У вересні 2020 року сайт Новомиргородського району змінили на порносайт, на жаль, цей новоспечений інтернет-ресурс для дорослих залишив собі назву колишнього сайту Новомиргорода… Тільки зараз стало відомо про таку метаморфозу», – написав Авраменко.

Олександр Авраменко також повідомив, що 17 травня видавництво «Грамота» звернулося до Кіберполіції України з проханням заблокувати порносайт. Проте станом на 20 травня сайт є доступним. Він також оприлюднив заяву видавництва до Кіберполіції.

 

«Обіцяють розглянути нашого листа протягом десяти днів… Сьогодні звернулися до департаменту швидкого реагування. Сподіваємося, державні органи захистять учнів і всю освітню громаду, заблокувавши сайт розпусти. Чому це сталося саме з моєю книжкою? Цього року на конкурс я подав чотири підручники – і всі вони посіли перше місце з великим відривом від конкурентів. Можливо, причина в цьому? На жаль, недоброзичливці є і в мене. А може, це просто прикрий збіг… Боляче», – припускає Олександр Авраменко.

 

Зазначимо, що крім друкованої версії підручника, в інтернеті доступна й електронна. На офіційному сайті Інституту модернізації змісту освіти, державної установи, що відповідальна за експертизу підручників та їх закупівлю, у відповідному розділі присвяченому електронним підручникам, саме цього підручника зараз немає.

 

Додамо, що у підручнику використані й інші матеріали з інтернету (з сервісів Google, Youtube).

 

Як відомо, Олександр Аврменко – український педагог, теле- та радіоведучий, дослідник та популяризатор української мови та літератури. Автор понад п’ятдесяти підручників та посібників з української мови й літератури, Заслужений працівник освіти України (2017).

 

Видавництво «Грамота» заснували у 2000 році. Воно видає підручники й посібники для початкової, середньої та старшої школи, професійно-технічної освіти, вищої школи; наукові, науково-популярні й мистецькі видання; художню літературу.

 

Нагадаємо, що Міністерстві освіти і науки України заявляло про занепокоєність громадськості щодо помилок та недоречного контенту у шкільних підручниках, і через це вирішили переглянути підхід до їхнього відбору.

 

Так, у соцмережах неодноразово публікувалися дописи із фотографіями шкільних підручників, де були помилки чи недоречна інформація. Наприклад, раніше у підручник «Всесвітня історія» для 10-го класу, замість історичної фотографії, потрапив мем з актором Кіану Рівзом.