Букерівська премія

Міжнародна Букерівська премія оголосила склад журі на 2022 рік

14.01.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Міжнародна Букерівська премія оголосила імена тих, хто увійде до  цьогорічного складу журі. Про це повідомляється на офіційному сайті премії.

 

Журі очолить Ніл МакҐреґор, британський мистецтвознавець, журналіст, письменник-документаліст та автор циклу просвітницьких програм на телебаченні. Також до складу журі ввійдуть Шахідха Барі, критикиня, науковиця і телеведуча, Гелен Кастор, історикиня, телеведуча BBC, письменниця. До комісії приєднаються і Майкл Джон Гаррісон, письменник, літературний критик, лавреат премії Голдсмітського університету та Ален Мабанку, прозаїк, поет і професор. Майкл Джон Гаррісон та Ален Мабанку двічі потрапляли в короткі списки Міжнародної Букерівської премії.

 

«Можливо, трохи легко забути, що обидві Букерівські премії є міжнародними. Як бачимо у заявках на Букерівську премію рік за роком, англійська мова надзвичайно збагачується завдяки глобальності — ми маємо і лавреатку з Лондона, чия книжка натхненна народом маорі, турецького письменника, який пише англійською під зіркою Джеймса Болдуїна, і книжку із шотландським діалектом, яку вперше опублікували в Нью-Йорку. Крім того, премія має глобальний вплив: твори фіналістів та переможців вітають у всьому світі.

 

Цьогорічна комісія складається з чудових людей, спраглих до читання, які мають вроджене розуміння глобального масштабу премії, але заглиблені в історію та літературу Великобританії. Вони є експертами з жанрів з розмитими межами та обміну літературними традиціями. Я не можу дочекатися, щоб побачити, які книжки вони відберуть», — зауважує для Bookseller Габі Вуд, літературна директорка Фонду Букерівської премії.

 

Голова журі Ніл МакҐреґор зазначив, що «протягом останнього року, коли продажі книжок зросли,  якнайбільше справдилися слова письменниці Джоан Дідіон: «Ми розповідаємо собі історії, щоб жити». Зараз велика частина світу пише і читає ці необхідні історії, про те, ким ми є і ким ми могли б стати, англійською мовою: отже, запрошення обирати цьогоріч книжки для Букерівської премії означає отримати запрошення населити багато різних всесвітів. Це великий привілей робити це в компанії таких видатних членів журі, які й самі пишуть — з якнайбільшим різноманіттям — про світи реальні й уявні».

 

Очікується, що довгий список із 12 або 13 книжок буде готовий до оголошення в липні, а про шістку фіналістів повідомлять у вересні. Переможця призу в 50 000 фунтів стерлінгів (1, 9 млн грн) назвуть у листопаді.

 

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великобританії чи Ірландії. 

 

Нагадаємо, у 2021 році лавреатом Букерівської премії став письменник з Південноафриканської Республіки Деймон Галгут. 

 

Читайте також: Опитування: Букер — найвідоміша та найвпливовіша книжкова премія