новинки

Про Кобилянську, екологію і динозаврів: що готують видавці для підлітків і дітей у 2022-му

20.01.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Ринок українського дитліту стрімко розвивається. Українські книжки для дітей не лише здобувають все більшу популярність серед наших дітей, але й часто отримують розголос далеко за межами країни. Ми пильно стежимо за новинками дитліту і сьогодні готові розповісти, на які нові видання можна чекати цього року.

Це і пізнавальні книжки про екологію, фізіологію, і художня література для спільного читання батьків і дітей, і розважальні видання для найрізноманітнішого віку. Кожен знайде у цьому переліку щось для себе.

ПІДЛІТКОВА ЛІТЕРАТУРА

Ранок

  • Дженіфер Лін Барнс. Ігри спадкоємців

Захопливий сюжет, несподівані сюжетні повороти, головоломки, інтриги, романтика, любовний трикутник і напружена боротьба за спадок – все це у незвичайному детективі – квесті, що входить у  топ-10 бестселерів The New York Times. 

 

  • Амулет

Це приголомшливо прописаний і промальований комікс, фантастичні, абсолютно неймовірні події, світ жахливих демонів, механічних кроликів, тварин, що говорять, гігантських роботів. Але глибоко по суті – це книга про складний шлях дорослішання, про помилки вибору, про складні людські почуття, з якими доводиться підлітку стикатися вперше.

ARTBOOKS

  • Шеррі Даскі Рінкер. Construction Site: Road Crew, Coming Through!

 

Нова віршована історія від Шеррі Даскі Рінкер, авторки серії-бестселера про будівельні машини. Книжки американської дитячої письменниці роками не покидають шортлисти найчитаніших бестселерів The New York Times, займають верхні позиції різних рейтингів і можуть похвалитися найвищими оцінками користувачів сайтів Amazon і Goodreads.

 

  • Занна Девідсон. Біллі та малі монстри: Монстри у темряві

 

Смішна історія для найменших читачів, що допоможе боротися із дитячими страхами. Бо всім відомо: найкраща зброя проти страху – це сміх!

 

  • Люк Пірсон. Гільда і король гори

 

Наступна пригода та шоста частина серії коміксів про Гільду та її друзів. Безстрашна дівчинка з блакитним волоссям щоразу знайомиться із усе дивовижнішими створіннями, а на сторінках коміксів про неї читачі зустрінуть морських духів, велетнів, химерних лісовиків та ельфів. Що ж, Гільдине оточення не назвеш звичайним.

 

  • Нік Еліопулос. Minecraft. Зламаний код

 

Продовження захопливих пригод у новій серії «Сага Стоунсворду». Тео — новенький у гурті. Він уміє писати моди до Майнкрафту, і це вміння напевне стане в пригоді в загадковому ігровому світі. Однак його втручання в код гри могло породити і справжніх монстрів! Друзі тепер не довіряють Тео, але їм доведеться разом протистояти ворожому мобові й розібратися зі змінами в грі, які виникли через зламаний код.

 

  • Памела Бутчарт. Мій директор — щур-вампір

 

Невтомна дитяча уява здатна творити дива! Маленькі читачі легко впізнають в балакучій і непосидючій Іззі себе – бо хто з нас у дитинстві не вигадував чудернацьких історій, у які легко вірилося? Крім того, ці книжки нагадують: школа – не лише занудне місце, де дають купу домашніх завдань і змушують сидіти по пів дня, але й цілий чудовий світ, де можна знайти справжніх друзів і переживати з ними найнеймовірніші пригоди!

 

  • Vashti Hardy. Brightstorm: A Sky-Ship Adventure

Це не лише захоплива пригодницька книжка, але й важливий твір, що дозволяє проговорити з підлітком складні речі: біль, втрату, розчарування, справедливість. Авторка створює власний фантастичний світ, сповнений винаходів і технологій – а де є переваги, там є і люди, готові ними зловживати.

 

  • Браян Селзник. Винахід Гюго Кабре

Неймовірна та зворушлива історія про самотність та дружбу схожа на скриньку з секретами, які й доведеться розгадати читачеві. «Винахід Гюго Кабре» став першим романом, який був відзначений медаллю Кальдекотта, а екранізація книги від режисера Мартіна Скорсезе була номінована на 11 премій «Оскар».

 

  • Алекс Аліс. Зоряний замок. 1869: Підкорення космосу. Том 2

Серія мальописів «Зоряний замок» — це альтернативний всесвіт, створений французьким художником Алексом Алісом. Тут є місце і магічному реалізму, і переосмисленню доби великих відкриттів і наукового прогресу, й омажу на романи Жуля Верна.

 

  • Дені-П’єр Філіппі, Сільвіо Камбоні. Незвичайна подорож. Том 1

Дені-П’єр Філіппі та Сільвіо Камбоні створили альтернативну історичну реальність і запрошують читачів приєднатися до двох блискучих юних винахідників, які ладні піти на ризик заради відповідей та, зрештою, перемоги! Сільвіо Камбоні — італійський карикатурист і колорист. Архітектор за освітою та журналіст, свою кар’єру він розпочав 1989 року, малюючи комікси та ілюстрації для компанії Walt Disney, і згодом став відомим на весь світ.

АССА

  • Юлія Ілюха. Перша справа Сашка Сірого. Злочин на мільйон

Десятирічний Сашко Сірий, на перший погляд, цілком щасливий, адже має все, що тільки забажає — крутезні гаджети, дорогі іграшки, власного водія та няню. Проте в нього немає найголовнішого — батькової уваги. Мама хлопчика померла, а тато, директор банку, завжди зайнятий роботою і не має на сина часу. Тож коли все місто сколихнуло зухвале пограбування банку, Сашко вирішує знайти грабіжників самотужки… Випадково на вулиці він знайомиться з чоловіком, який пропонує Сашкові допомогу. Але хто ж насправді цей загадковий чоловік — справжній друг чи прихований ворог?

 

  • Рафал Косік. Амелія і Куба. Куба і Амелія. Година привидів (перекл. Ірини Веремій)

У цій книжці одна й та сама історія розказана двічі: спочатку Амелією, потім — Кубою. Ці діти — сусіди, що оселилися з родинами в новому багатоквартирному будинку. З часом з’ясовується, що, крім людей, тут мешкають і привиди. Історії «Амелія і Куба» та «Куба і Амелія» можна читати як заманеться. Саме тому у книжці дві закладки.

 

Yakaboo Publishing

  • Анна Топіліна. Це – нормально. Книжка про те, що з тобою все гаразд

Підлітковий вік – це період зламу між дитинством та дорослістю, коли у вчорашніх дітей виникає безліч важливих і часто складних питань до себе, до суспільства, до світу. Хто я? Що мені робити у майбутньому? Як мене сприймають інші? Але найважливіше з цих питань – це питання «Чи нормально те, що зі мною відбувається?». Чи нормально почуватися так, як я почуваюся, чи нормально відчувати певні потяги, чи нормально робити так, як я роблю? Чи нормальний вигляд має моє тіло? Чи я достатньо «нормальний» для того, щоб мене любили, поважали, хотіли тощо?

 

Читайте також: «Ким я хочу стати? 4 книжки для дітей і підлітків, щоб обрати свій шлях»

Чорні вівці

  • Ілона Айнвольт, Б’янка Шаальбурґ, Олександра Григоренко. GIRLS! Про що мають знати класні дівчата

 

У період статевого дозрівання у дівчат і хлопців виникає чимало питань, які ті воліли б не ставити своїм батькам або вчителям. Часто вони взагалі не знають, як про це запитати. Книжка дає глибокі й прямі відповіді на всі питання щодо тіла, дружби, емоцій та сексу. 

 

  • Ілона Айнвольт, Б’янка Шаальбурґ, Олександра Григоренко. BOYS! Що мають знати круті хлопці

ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА

Видавництво Старого Лева

  • С. Кирилюк. Кобилянська від А до Я  (оформлення Іван Шкоропад)

Нова книжка у серії книжок-абеток для родинного читання «Кобилянська від А до Я» — про українську письменницю-модерністку, ранню учасницю феміністичного руху на Буковині і майстриню драматичної оповіді, близьку товаришку Лесі Українки. Головна «фішка» Кобилянської — в її глибині, в зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. 

 

  • Світлана Ройз. Ключі сили (ілюстр. Марії Рудик)

 

Книжка відомої української психологині й письменниці Світлани Ройз присвячена темі емоцій та їхньому усвідомленому проживанню дітьми. Що таке страх і як його побороти, натомість отримавши особливу силу? Як впоратися, скажімо, зі страхом темряви, який часто буває у дітей? Як дитина може виявляти свою злість, щоб нікого не зачепити, не поводитися агресивно і водночас не придушувати емоцію всередині?

Школа

  • Лука Меркаллі. Ох, як спекотно! (перекл. О. Шипілова-Бойко)

Внаслідок нераціонального використання природних ресурсів, надмірного споживання енергії, забруднення довкілля Земля перегрівається, і до 2100 р. це зробить життя на ній значно гіршим. Про те, як запобігти цьому та зберегти наш спільний дім, і розповідає ця чудово проілюстрована пізнавальна книга.  


  • Кудлаті вірші

Ця книжка — чудова добірка кращих віршів, загадок і лічилок від видатних українських дитячих поетів про наших хвостатих та вусатих друзів — щирих, кмітливих і трішечки хитрих котиків і песиків.


  • Лора Овен. Вінні каже «чі-і-із» (перекл. М. Косенко)

Друга частина серії «Вінні та Вілбер» презентує чотири захопливі, кумедні історії пригод відьмочки-початківиці Вінні та її кота Вілбера. Продовження історії укладено в зручний формат для читання тим, хто тільки починає читати: великий шрифт, ілюстрації, окресленні певні вигуки та фрази, невеличка кількість переносів тексту на сторінці.

 

  • Лучано Мальмузі. Неандертальський хлопчик у школі (перекл. Д. Гапоненко)

 

Ця книжка містить дотепну історію про незвичайні пригоди первісних людей, а розповідає її не хто інший, як Неандертальський хлопчик. Він разом із друзями опановує науку життя у первісній школі, відкриває секрети полювання на снігового барана, бере участь у традиційному купанні неандертальського племені у великій сільській калюжі, перемагає у кумедних, а іноді й небезпечних спортивних змаганнях племен… Тож ласкаво просимо до льодовикового періоду!

 

  • Василь Федієнко. Відьмочка

 

Веселі вірші та барвисті малюнки познайомлять малечу з юними ученицями школи відьом, де вони навчаються варити цілюще зілля, літати на мітлі та створювати справжнього кота.

Vivat

  • Дмитро Кузьменко. Я і мій тато

Це збірка кумедних, добрих і чесних історій про особливий зв’язок між батьком і сином, а також про те, як глибшають такі стосунки, коли в родині чекають на ще одну дитинку.

 

Ранок

  • Дермот О`Лірі. ТОТО: кішка-ніндзя

 

Автор серії про кішку-ніндзя Дермот О`Лірі справжня зірка у Великобританії, адже він є постійним ведучим мегапопулярного шоу XFactor. Одного разу ведучий зі своєю дружиною знайшли та забрали додому на вулиці сліпу кішку. Зі спостереження за її звичками та  поведінкою і народилася ідея книги про Тото звичайну кішку, яка майже повністю сліпа та має здібності ніндзя.

 

  • Шоколад. Виделка. Склянка. Джинси

 

Перша книга серії «Що? Як? З чого?», що «знайомить» дитину з добре знайомими предметами. Книги серії розкажуть дитині, який довгий шлях крізь віки та навіть тисячоліття пройшли такі звичні та необхідні у побуті предмети. 

 

  • Скелети та кістки

Унікальна розробка редакції видавництва енциклопедичних видань приверне увагу молодших школярів. І не тільки великим розміром та форматом з клапанами. На сторінках цієї новинки мова йде про скелети людей, тварин, динозаврів та навіть вигаданих істот. 

 

Yakaboo Publishing

  • Карлін Бечча. Страховиська. Перша наукова книжка про найвидатніших монстрів усіх часів (перекл. Марина Александрович)

 

У цій книжці Карлін Бечча пропонує науковий погляд на добре знайомих усім страховиськ, зокрема вовкулак, вампірів та зомбі. Вона розповідає походження восьми жаских монстрів, з’ясовує, які значущі історичні події надихнули на їх створення, і занурюється в наукові дослідження, що криються за цими створіннями. Часові шкали, мапи та інфографіка містять найважливішу інформацію, наприклад життєвий цикл вірусу зомбі або як пережити ядерний подих Ґодзілли. 

 

Талант

  • Катерина Шаповалова. Вони змінили світ. Видатні українки

За що княгиню Ольгу шанують в усьому світі? Чи правда, що британська королева Єлизавета ІІ —  нащадок київської князівни Анни? На що зважився володар Османської імперії заради Роксолани?.. Ця книжка розповість багато дивовижного про найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

 

  • Лущевська Оксана. Прудкий та Колючий

Це гарне видання допоможе прищепити дитині любов до книжки, сформувати звичку слухати і самостійно читати, стане добрим доповненням дитячої бібліотеки. 

 

  • Василь Клімов. Симбіоз

Про яскраві приклади симбіозу, взаємодію різних видів живих організмів розповідає професійний зоолог, мандрівник і письменник, фахівець Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Василь Клімов.

 

Каламар

  • Анна Міракла, Анна Марховська. Привіт, новий світе! Ідеї для захисту планети

Виховання екологічно свідомих дітей — другий пріоритетний напрямок нашого видавництва. Зараз підростає останнє покоління дітей, в яких ще є можливість змінити екологічну ситуацію в світі. Книга показує вихід з екологічної кризи, знайомить з ініціативами, які змінюють світ на краще.

 

  • Надін Муше та Валері Комб, Наталія Сліпенко, Поговоримо про любов: 9-11 років. Я, кохання та дружба

Ця книжка допомагає дітям поміркувати про життя. Вона надає впевненості під час важливого періоду для дитини — початку перехідного віку.

 

  • Ельса Пунсет, Анна Марховська. Відчайдухи у країні єдинорогів

Відчайдухи — це Алексія, Тасі та їхній песик Рокі. Вони ще не здогадуються, що скоро творитимуть чудеса за допомогою своїх емоцій. У товаристві птахи-мартинки Флорестан, доброї та досвідченої тренерки з емоцій, вони виконуватимуть складні, однак веселі й захопливі завдання. У цій книжці відчайдухи відвідають країну єдинорогів, де дізнаються, що мають чарівні сили, щоб освітлювати смуток і допомагати іншим.

 

  • Ельса Пунсет, Анна Марховська. Відчайдухи і таємниця динозавра

 

«Відчайдухи і таємниця динозавра» – екватор серії про чарівних героїв, разом з якими діти працюють над різними емоціями від всесвітньовідомої експертки з емоційного розвитку дітей та дорослих, Ельси Пунсет. Четверта книжка допоможе дітям впоратися з гнівом.

 

Читайте також: «Як разом з «Відчайдухами» та порадами психолога подолати свої страхи»

 

  • Нік Крамптон, Юлія Джугастрянська, Усе, що ти знаєш про динозаврів, – неправда

 

Небанальні енциклопедії для дітей покоління Альфа – третій пріоритетний напрямок видавництва. Ця книга розповість абсолютно нові наукові факти про динозаврів – ті, про які читачі ще точно не знають.

Чорні вівці

  • Христя Венгринюк. Чорниці для Анді

Українська письменниця Христя Венгринюк та відома ілюстраторка Надія Кушнір пропонують екоказку, яка не лише привідкриє завісу до теми проблеми екології, а й розважить захопливою історією та веселими сучасними ілюстраціями. 

 

  • Юлія Рацебуржинська. Зоряний кур’єр

Восьмирічний Мартин та його собака Бабака завжди приносять з прогулянок знахідки сумнівної цінності. То здутий м’яч, то зламаний бінокль… Та якось Бабака натрапляє на дивне місце і починає приносити господарям неймовірні предмети: секундомір, що сповільнює час, ручку, яка пише те, що людина не наважується сказати. 

 

  • Аґнєшка Стельмашик, Ірина Шевченко. Хроніки Архео. Втрачений ключ від Асгарда

Це шоста частина серії «Хроніки Архео», що приведе героїв на жваві вулички Копенгагена та кургани над річкою Дзівна, які надійно бережуть один секрет на шляху до скарбу вікінгів. Середньовічні твердині, манускрипти та магічні руни охороняють свої таємниці.

 

Теза

  • Валері Петров. П’ять казок (перекл. Віктор Мельник)

 

Ця книжка – весела. Її персонажі наспівують і віршують разом із читачем. Для Тези завжди важливо відкривати нові грані літератури і мовлення, збагачувати українське читання творами, якими пишаються інші країни. Особливо, коли до книжки на її батьківщині багато років не спадає інтерес читачів.

 

  • Настя Мельниченко. Латочка і Крапочка (ілюстр. Аня Гаврилюк) 

 

Історія про любов і вірніть, про дружбу і відданість пронизлива і жива настільки, що читачам здається, вони особисто знайомі із героями повісті. Читання збурює читача співпереживанням викликів, з якими зустрічаються люди і собаки в книзі, а ми з вами – у житті.

Крокус

  • Галина Кирпа. Наймоїша мама  (ілюстр. Грасі Олійко)

 

У цій книжці йдеться про звичайну-звичайнісіньку маму. Може б, вона й стала королевою, якби… якби не проспала тієї новорічної ночі, коли стаються дива. А ще — про звичайну-звичайнісіньку дівчинку, що звичайними словами розповідає про любов до своєї мами, тата, братика в маминому животику і все, що їй близьке…

 

  • Др. Денніфер Ґарді та Белл Вутріх. Про кишківник та його важливі справи (назва умовна)  (перекл. Катерини Міхаліциної)

Чудовий науково обґрунтований ресурс для дітей віком від 9 до 13 років, з інформацією про дивовижну роль, яку їжа і травлення відіграють у нашому настрої та імунній системі.

 

  • Марія Джанола. Неймовірний щоденник секретів Леонардо Да Вінчі (перекл. Ярина Груша-Поссамай)

 

У веселій, іронічній формі книжка відкриє не тільки безперечний геній Леонардо, а також розказує про його  недоліки та слабкості – деякі реальні, а деякі вигадані – що робить цього персонажа близьким і «нормальним»… такою ж людиною, як ми!

 

  • Олександр Подоляк. Диктувала це сорока, а записував їжак (ілюстр. Катерини Рейди)

 

Ця книжка жива і коїть усе, що їй заманеться. Тут слова, яких ніби й не існує, виявляються цілком зрозумілими, а ті, що давно всім відомі, дивують несподіваними витівками. Тут персонажі історій при першій нагоді тікають на сусідні сторінки, а букви й рядки підстрибують і сновигають. Ця книжка настільки жива, що зранку з неї вискочив цілий віршик — рябенький такий, у нього ще рима була: «тюльпани-марципани». Не бачили?.. Що ж, тоді ми його пошукаємо, а ви поки пильнуйте решту.

 

  • Рус Лаґеркранц. Усього по два (ілюстр. Ребекки Лаґеркранц, перекл. Галини Кирпи)

 

Книжка Рус Лаґеркранц «Всього по два» може стати відправною точкою для міждисциплінарної дискусії. Діти разом з дорослими можуть говорити про вірну дружбу у важкий час, про рівну цінність усіх та про те, що сталося з євреями під час Другої світової війни.

 

  • Григорій Фалькович. АБУ КАРАКАМБАДА (ілюстр. Софії Томіленко)

 

  • Енді Стентона. Пан Гам і гобліни

 

  • Андрій Курков. Неколючі історії (ілюстр. Тані Горюшиної)

 

Читайте також: «Кундера, Воннеґут і Гримич – які новинки-2022 готують видавці»