Календар подій

Проходить безкоштовний курс «Сучукрліт: тенденції, теми, імена» від Projector

Курс «Сучасна українська література» — оглядовий лекторій, який через історичний та контекстуальний підходи створює враження про українську літературу від кінця вісімдесятих і до сьогодні.

Перші 4 лекції вводять вас у розуміння нової естетики, яка визначає сучасну українську літературу, та по десятиліттях розбирають головні явища і процеси, спираючись на історії українських книжок.

 

Наступні 6 лекцій — це огляд кількох помітних імен у сучасній літературі. Підсумкові заняття присвячені іменам і текстам, популярним за кордоном, контекстуалізації української літератури у міжнародному дискурсі, сенсам, які Україна через літературу транслює назовні, а також містить кілька порад із читання.

 

Парнерами курсу є культурно-видавничий проєкт «Читомо», видавництво «Yakaboo». І вперше відкритий безкоштовний доступ до курсу до 17 березня.

 

Кураторка курсу — Богдана Неборак, головна редакторка The Ukrainians, менеджерка культурних проєктів, авторка подкасту «Взяла і прочитала».

 

Програма курсу включає:

  • Блок 1. Нова естетика
    Чорнобиль, незалежність, смерть Стуса. Коли з’являється нова естетика, яка знаменує сучасну українську літературу?
  • Блок 2. 1990-ті
    Сучасна література як експеримент та література всупереч — тоталітаризму, совку, Росії. Література як спосіб відповісти на запитання «Ким ми є зараз?», спосіб випробувати можливості мови.
  • Блок 3. 2000-ні
    Ідеї покинутості та бездомності в українській літературі. Спалах популярних романів, поява нових премій і літературних медіаресурсів.
  • Блок 4. 2010-ті
    Розширення тем, збільшення перекладів української літератури за кордоном. Революція та її вплив на ринок і на авторів. Поява державної підтримки — представлення української літератури за кордоном.
  • Блок 5. Юрій Андрухович
    Карнавал та протистояння.
  • Блок 6. Оксана Забужко
    Фемінізм та національна ідея.
  • Блок 7. Сергій Жадан
    Діалог та порозуміння.
  • Блок 8. Тарас Прохасько
    Рутина та екосистемність.
  • Блок 9. Софія Андрухович
    Історична пам’ять та надійність.
  • Блок 10. Таня Малярчук
    Нова оптика та уважність.
  • Блок 11. Українська література в перекладі
    Чимало з перелічених авторів — більше чи менше перекладені за кордоном. На що зважають іноземці, коли читають «наше»? І чи не перечитати нам наші найвідоміші за кордоном тексти під новим кутом?
  • Блок 12. Що далі? Де шукати?
    Читач пропонує літературному процесові співтворення: свій контекст, із яким він звертається до тексту. Як читати? Навіщо читати? Чи вести читацький щоденник? Що нам дає література?

 

Реєстрація на курс за посиланням.  

Тисніть «придбати відеокурс», реєструйтеся, введіть промокод 0688-5072 й отримуйте безкоштовний доступ.

Підтримайте проект

Фондуючи незалежну редакцію Читомо, ви допомагаєте зростити нове покоління
професіоналів видавничої справи і збільшуєте кількість хороших книжок у світі.

Підтримайте проект