бойкот рф

Директор УІ: Україна закликає не скасовувати культуру рф, а посунути її на користь нашої

12.06.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко пропонує не викреслювати росію зі світової культури, а говорити про українську. Про це він повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

 

Шейко вважає, що пресконференція російського режисера Кіріла Сєрєбрєннікова в Каннах пішла на користь Україні. «Він дискредитував себе спробою відбілити репутацію російського олігарха Абрамовича, закликом зняти з нього санкції, закликом підтримувати російських військових, які їдуть в Україну вбивати, ґвалтувати і красти, та їхні родини», — зазначив він.

 

Як наголосив гендиректор Українського інституту, в заклику до призупинення культурної співпраці з росією «немає нічого про викреслювання або заборону — це не працює. Ми не збираємося скасувати російську культуру як таку, бо розуміємо, що це неможливо, і світ на це ніколи не погодиться».

 

За словами Шейка, чим радикальнішим є заклик до бойкоту, тим більш негативну реакцію він отримує. Він пропонує пояснювати позицію виважено, «говорити, що це не заклик викреслити росію зі світової культури, а заклик тимчасово посунути росію вбік на користь України. Дати нам змогу розповісти про себе. Це можливість, якої ми дуже довго не мали, зокрема через зусилля росії».

 

Крім того, директор УІ вважає, що «сьогодні російська культура не має для світу жодної доданої цінності. Як і держава росія не має доданої цінності — вона нищить усе, на чому цей світ будувався попередні 80 років. Російська культура, як класична, так і сучасна, виявилася абсолютно безпорадною, аби запобігти трагедії нищення України і радикалізації російського суспільства. Вона неспроможна осмислити відповідальність росії за всі її злочини».

 

За словами Шейка, класична російська культура «просякнута імперськістю, прославленням війни, виховуванням нетерпимості, зверхності, ксенофобії до інших народів, покірності перед владою й обставинами. Дивовижно, що на Заході її досі вважають «гуманістичною».

 

Він наголосив, що велика частка російської культури просякнута наративами, які призвели до того, що 80% російського суспільства підтримує політику путіна і схвалює війну в Україні. За допомогою культури як інструменту впливу росія продовжує свою неоколоніальну боротьбу проти України.

 

«У Франції, Німеччині, Італії — колишніх колоніальних імперіях — прийнято захоплюватись «великою російською культурою». Але критично перепрочитати її, позбутися ілюзій, визнати власну відповідальність — охочих небагато», — підсумував Шейко.

 

Нагадаємо, раніше директор Українського інституту Володимир Шейко наголошував, що будь-яке потенційне примирення з росією можливе тільки після повного виводу її військ з України та міжнародного трибуналу.

 На початку березня Український інститут закликав до бойкоту росії.

 

Чільне фото: The Ukrainians