авторське право

Рада ухвалила закон про авторське право у першому читанні

04.07.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №5552-1 «Про авторське право і суміжні права», спрямований на гармонізацію українського законодавства у галузі інтелектуальної власності з європейським. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

У пояснювальній записці до документа зазначають, що закон спрямований на регулювання відносин щодо особистих немайнових та майнових авторських прав, прав, що з ними пов’язані, та прав особливого роду (sui generis), пов’язаних зі сферою авторського права.

 

Законопроєкт розробили, щоб удосконалити регулювання питань захисту прав суб’єктів авторського права. Це гармонізація положень Цивільного кодексу України, закону України «Про авторське право і суміжні права» до норм законодавства Європейського Союзу в частині, що стосується забезпечення надійної правової охорони авторського права та суміжних прав.

 

Також закон має усунути прогалини в чинному законодавстві, що перешкоджають реалізації окремих положень чинного законодавства.

 

Автори подання пропонують удосконалити чинне законодавство щодо питань, що виникають на практиці та пов’язані зі здійсненням та захистом авторських прав.

 

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за заборону російської видавничої продукції, а також імпорт та розповсюдження книжок з рф, тимчасово окупованих нею територій України та з білорусі.

Читайте також: Як побороти книжкове піратство: якщо ви читач – читайте, якщо покупець – платіть

 

Чільне зображення: LexInform