бойкот рф

Петиція про знесення пам’ятника Єкатерині ІІ в Одесі зібрала понад половину необхідних голосів

05.07.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Петицію за знесення пам’ятника російській імператриці Єкатерині ІІ в Одесі за тиждень після реєстрації підтримали своїми підписами майже 13 тисяч осіб з 25 тисяч необхідних. Про це свідчать дані на сайті електронних петицій президента України.

 

«Досить виділяти мільйони гривень на та утримування пам’ятника тій, хто сприяла геноциду українського і кримськотатарського народів, знищила Запорізьку Січ, впровадила політику насильницького зросійщування і диктату чужої культури, перетворивши вільних українців на рабів, затвердивши кріпацтво. У незалежній Україні не допустимо прославляти наших поневолювачів», — ідеться в тексті петиції, зареєстрованій 28 червня Стефанією Цегельник.  

 

3 червня низка громадських організацій Одещини закликали очільника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка демонтувати й передати на музейне зберігання пам’ятники діячам російської імперії Катерині II та Олександру Суворову.

 

Щодо пам’ятника Катерині II існує низка судових рішень, які скасували нормативні документи, що були підставою для встановлення монумента. Зокрема у вересні 2012 року Приморський суд, а в березні 2015 року — Одеський апеляційний адміністративний суд відхилили позов Асоціації козацьких товариств «Січ», яка вимагала скасувати рішення Одеської міськради від 2006 року про перенесення пам’ятника «потьомкінцям» як незаконного. Те ж рішення Одеський апеляційний суд ухвалив і у 2018 році. У квітні 2019 року Верховний суд України відхилив вимогу громадських діячів про перенесення пам’ятника Засновникам Одеси.

 

Охорона пам’ятника обходиться місцевому бюджету близько 1 500 тис. грн на рік.

 

Наразі петиція має понад 12 тисяч голосів. Підписати її можна за посиланням.

 

«Засновникам Одеси» — пам’ятник Єкатерині II та її сподвижникам, розташований в Одесі на Катерининській площі. Споруджений 1900 року архітектором Юрієм Дмитренком, скульптором Михайлом Поповим за участі скульптора Бориса Едуардса. У 1920 році пам’ятник демонтували, в у 2007-му відновили.

 

Нагадаємо, петиція про повернення Еспресо, 5 каналу й Прямого набрала достатню кількість голосів. 

Раніше в  Україні пропонували перейменувати вулиці російського поета Алєксандра Пушкіна на честь американського письменника Стівена Кінга.

 

Чільне фото: ritmeurasia.org