пропаганда рф

Соцмережі не реагують на заклики українців видаляти пропаганду рф — дослідження

14.07.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Twitter та YouTube ігнорують запити України на видалення російської пропаганди. Про це свідчать результати дослідження європейського Центру дезінформації.

 

З початку повномасштабної війни українська влада та її некомерційні партнери відстежують і позначають публікації в соцмережах, які використовують принизливі або  образливі терміни, що дегуманізують українців для виправдання війни. Останнім часом деякі великі компанії стали менш чуйними до запитів видалити контент, що поширює російську пропаганду або мову ненависті щодо України. 

 

«У перші місяці повномасштабної російської агресії технологічні компанії США були дуже активними, дуже зацікавленими допомогти. Тепер вони уникають телефонувати нам», — повідомив заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан.

 

З понад 15 000 позначених публікацій у дослідженні більшість були твітами. Понад 1000 публікацій і коментарів були з YouTube. У Facebook і Instagram було позначено близько 100 публікацій у кожній соцмережі, а в LinkedIn менш як 100.

 

Понад 70 відсотків публікацій, позначених як антиукраїнська мова ненависті у YouTube і Twitter, залишалися доступними станом на кінець червня. Також залишалися активними понад 90 відсотків облікових записів, відповідальних за такі публікації. 

 

LinkedIn видалив менше половини публікацій, які українські чиновники позначили як приклади російської пропаганди, що виправдовує війну.

 

Попри це, Facebook видалив усі 98 дописів, які український уряд та його партнери позначили як такі, що містять антиукраїнські висловлювання, хоча багато відповідальних облікових записів залишаються активними. Прессекретарка Facebook Ерін Макпайк пояснила це тим, що політика компанії не передбачає заборони облікового запису користувача, який вперше здійснив порушення, але передбачає ескалацію наслідків для тих, хто порушує повторно. 

 

«Я не думаю, що це погана воля з боку технологічних компаній. Насправді це просто брак ресурсів, брак інвестицій, недостатня підготовленість, а також дефіцит персоналу, який володіє російською та українською мовами та знає місцеві питання», — зазначив старший радник глобальної некомерційної правозахисної групи Reset Tech, яка зосереджується на підзвітності платформ соціальних мереж, Фелікс Карте.

 

«Російська дезінформаційна війна — це справжнє вторгнення в наш цифровий простір.Дослідження показує, що великі онлайн-платформи вжили недостатніх заходів для захисту своїх користувачів від цього вторгнення», — заявив комісара з питань внутрішнього ринку Європейського Союзу Тьєррі Бретон.

 

Нагадаємо, Facebook і Twitter видаляли пости користувачів із цитатою загиблого активіста та військового Романа Ратушного. Також  Instagram і Facebook блокували дописи з хештегами про злочини російських військових у Бучі – #Bucha і #BuchaMassacre. 

 

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки