літературна критика

В Україні з’явиться відеожурнал про літературу пам’яті Володимира Панченка

03.09.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

В Україні з’явиться новий літературний ресурс «Критичний Панч». Про це повідомив один із засновників Ростислав Семків, письменник та літературний критик.

Ресурс присвячений пам’яті літературознавця і критика, засновника видання «ЛітАкцент» Володимира Панченка.

 

«Володимир Панченко, в пам’ять про якого створюємо цей журнал, свого часу заснував знаний інтернет-ресурс «ЛітАкцент», що став, без перебільшення, епохою в українській літературній критиці. Надійшов час нових журналів та нових голосів. Святкуйте, письменники та письменниці, тремтіть, писаки. Хай критика буде конструктивною», — наголосив Семків. Проєкт створюватимуть викладачі кафедри літературознавства «Києво-Могилянської Академії» разом із видавництвами «Темпора» та «Смолоскип».

 

Адміністраторка проєкту — студентка НАУКМА Дарина Чупат. До ресурсу також залучатимуть і студентів.

 

Журнал відеокритики «Критичний Панч» має на меті давати фахову оцінку літературним текстам та активізувати літературні процеси в Україні. Ресурс публікуватиме як рецензії, так і огляди.

 

«Сьогодні літературна критика стає не так письмом, як голосом. З’являється можливість запросити автора і читачів до розмови. Критика конче необхідна й тому, що книжок виходить дуже багато», — зазначила літературознавиця Віра Агеєва під час онлайн-презентації ресурсу, присвяченій до дня народження Панченка. 

 

Підписатися на YouTube-канал «Критичного Панчу» можна за посиланням. Наразі там вже є відео літкритикинь Богдани Романцової й Ніки Чулаєвської та видавчині «Темпори» Юлії Олійник.

 

Надіслати запит на рецензію можна на пошту critical.panch@gmail.com.

 

Нагадаємо, в Україні з’явилось видавництво електронних книжок OLEAN. У 2021 році в україні заснували видавництва «Біла Сова» та «Літера V».