злочини росії

«Суд» так званого «ЛНР» засудив правозахисника Максима Буткевича до 13 років колонії

10.03.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Так званий «Верховний суд» терористичного угруповування «ЛНР» засудив українського правозахисника і журналіста Максима Буткевича до 13 років ув’язнення. Про це повідомили на сайті слідчого комітету росії.

Правозахисника звинуватили в замаху на вбивство та порушення методів ведення війни.

 

Слідчий комітет росії стверджує, що Буткевич визнав вину в тому, що 4 червня 2022 року у Сєвєродонецьку вистрілив із гранатомета у під’їзд житлового будинку. За твердженням російського силового органу, внаслідок обстрілу постраждали двоє людей: «Буткевич зайшов до однієї з квартир, побачив мирних громадян, які знаходилися в будинку навпроти, і “з метою їхнього вбивства” вистрілив по під’їзду».

 

Також окупанти засудили двох інших військовослужбовців ЗСУ Віктора Похозея та і Владислава Шеля до 8,5 та 18,5 років ув’язнення відповідно.

 

Максим Буткевич — правозахисник, журналіст, співзасновник та член ГО «Громадське радіо». З початком повномасштабної війни поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність. Близько 10 років присвятив правозахисній діяльності. Зокрема, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

 

До останнього часу був координатором проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. А також був координатором впровадження системи моніторингу та швидкого реагування на порушення прав людини в Україні – REAct, Альянсу громадського здоров’я. Протягом багатьох років є одним з модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Став до лав української армії у березні 2022 року.

 

У червні він потрапив у полон. Відео з ним опублікували російські пропагандисти. Вони написали, що військові, а серед них і Максим Буткевич, опинилися у полоні під Гірським, що на Луганщині. 24 червня російські загарбники окупували Гірську громаду Луганської області.

 

Нагадаємо, окупаційний міський суд Феодосії тимчасово захопленого Криму засудив журналістку Ірину Данилович до семи років позбавлення волі.

 

Читайте також: #FreeMaksymButkevych: небайдужі зі всього світу закликають звільнити Максима Буткевича

 

Чільне фото: Громадське радіо