Богдан Горинь

Лауреатом премії ім. Слабошпицького став Богдан Горинь із книжкою про шістдесятників

27.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Слабошпицького за 2024 рік присуджена письменнику Богдану Гориню за двокнижжя «Під ковпаком окупантів». Про це повідомила голова журі Світлана Короненко-Слабошпицька для Української літературної газети.

 

Документальне двокнижжя есеїв «Під ковпаком окупантів» вийшло 2024 року у видавництві «Ярославів вал». Тираж всього  100 примірників, тому видання вже є раритетом.

 

Як зазначено в анотації, у цьому творі на широкому тлі подій, які відбувалися в другій половині XX ст. в СРСР і його складовій частині — УРСР, попри велику кількість дійових осіб, у центрі уваги Богдана Гориня – працівник Житомирської обласної друкарні, талановитий поет і прозаїк Анатолій Шевчук (1937–2015). Автор аналізує фактори, які вплинули на моральне, творче й світоглядне формування письменника й громадянина, відстежує його творчу, естетичну й політичну еволюцію, роль у його вихованні батьків, прочитаних книг, спілкувань з братом Валерієм, з колом близьких людей, аналізує причину арешту Анатолія Шевчука органами КГБ, розкриває непохитність його волі й моральних засад під час перебування в тюрмі.

 

 

«Після «студій» у російському концтаборі Анатолій Шевчук повернувся додому людиною із державницьким мисленням. Табірні враження лягли в основу його книжки «Чорний човен неволі». Чимало уваги у творі Богдан Горинь приділив і молодшому братові Анатолія — Валерію Шевчуку», – коментує своє рішення голова журі.

 

Горинь Богдан Миколайович – письменник, мистецтвознавець, бібліофіл, громадський та політичний діяч, активний учасник національно-демократичного та правозахисного руху опору 60–80-х рр. ХХ ст., співорганізатор виготовлення та розповсюдження самвидавної літератури антирадянського націоналістичного спрямування, народний депутат Верховної Ради України двох скликань, лауреат Шевченківської премії. Як і багатьох інших шістдесятників, його не оминули брежнєвські мордовські концентраційні табори.

 

Диплом «Спеціальна відзнака журі» отримала книга Юрія Рогового «Генетика по-нашому». Есеї, нариси, відгуки. У ній ідеться про рід автора у трьох поколіннях, – діда, батька, сина. Юрій Роговий уже чверть століття наполегливо упорядковує та видає матеріали, пов’язані з його батьком – письменником Феодосієм Роговим, лауреатом Шевченківської премії.

 

 

Церемонія нагородження відбудеться 8 серпня о 16 годині у Національному музеї літератури України.

 

Як відомо, Михайло Слабошпицький помер у 2021-му році на 74-му році життя.

 

Родина Слабошпицького та Національна спілка письменників України заснували літературну премію на його честь.

 

2024 року Черкаській центральній міській бібліотеці для дітей присвоїли ім’я Михайла Слабошпицького.

 

Чільне фото: Відпочинок у колі однодумців у Карпатах. Зліва: Богдан Горинь, Анатолій Зубок, Галина Возна, Іван Світличний. З виставки Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого